Smanjen broj stoke oboljele od bruceloze u Krajini

Vlada Unsko-sanskog kantona izdvojila je u prošloj godini blizu 290 hiljada KM za zdravstvenu zaštitu životinja i u svrhu naknade štete za ubijene životinje. Pozitivna vijest je da je broj zaraženih životinja drastično smanjen.

Prema riječima ministra privrede i šumarstva USK Sulejmana Kulenovića, ostalo je namjenskih sredstava od prošle godine i ona će biti prebačena za 2020. godinu.

“Bilo je dosta manje zaraznih bolesti u 2019. godini u odnosu na 2018. godinu pa je samim tim bilo i manje eutanazija. Posebno je bilo manje slučajeva bruceloze koja je prethodnih godina bila ogroman problem. Tako je došlo do smanjenja utroška sredstava”, rekao je Kulenović.

Ostalo je oko 61 hiljada KM i ta sredstva će biti utrošena u prevenciju i eventualno za eutanaziju oboljelih životinja. Ministar Kulenović rekao je kako je do smanjenja broja oboljelih životinja došlo zbog kontinuiranog rada veterinara na terenu, ali i da su vremenske prilike išle u korist.

(Klix.ba)

Redakcija

Next Post

Crna ili mliječna čokolada - da li su iste?

pet jan 31 , 2020
Osnovni razlog za dobru reputaciju crne čokolade je taj što u svom sastavu ima više polifenola od mliječne čokolade. Ovi spojevi sekundarni su metaboliti u biljkama te imaju protivupalno djelovanje na organizam. Ali da biste ih unijeli, ne morate jesti crnu čokoladu, pišu stručnjaci u njemačkom magazinu posvećenom zdravlju, Neue […]