Skyr jogurt: Vikinška supernamirnica

Skyr je tradicionalni islandski mliječni proizvod koji podsjeća na svježi sir. Prije više od 1.000 godina skandinavski doseljenici, po nekim podacima većinom vikinzi, počeli su naseljavati područje današnjeg Islanda.

Uz sve ostalo, sa sobom su donijeli i znanje i recept za pripremu čudotvornog svojevrsnog mliječnog proizvoda skyr.

Riječ je o namirnici kojoj neki čak pripisuju i zasluge za to da Islanđani žive duže u odnosu na ostale evropske narode.

Nezavisno o svim mitovima, riječ je o proizvodu koji je nedavno po brzom postupku počeo osvajati svijet i koji iz dana u dan pridobija sve veću pažnju.

Skyr je poseban po tome što sadrži visok udio bjelančevina, a mali udio masti. Popularan je kao jogurt, ali zapravo se radi o siru kremaste strukture. Može pomoći kod probavnih problema i mršavljenja jer podstiče pravilan rad crijeva.

Pravi skyr jogurt bi trebalo da se priprema od mlijeka islandskih krava, ali se zbog komercijalizacije danas proizvodi u mnogim zemljama.

Priprema skyr jogurta je posebna i zato se na kraju dobije specifičan proizvod. Zbog žestoke filtracije i uklanjanja sirutke ovaj jogurt je čvrste teksture.

Odvija se na sljedeći način:

Mlijeko se odvaja od vrhnja te se dobije obrano mlijeko.

Mlijeko se pasterizuje.

Posebna bakterijska skyr kultura se dodaje u mlijeko kako bi se fermentiralo, a to su kulture Streptococcus salivarius subsp. Thermophilus i Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus.

U mlijeko se dodaje sirište te se zbog toga skyr jogurt smatra sirom.

Dobijeni proizvod se filtrira i pakuje. Islanđani tradicionalno jedu skyr jogurt uz zobenu kašu ili kao dodatak ribi za ukusnu večeru.

Preporučuje se u prehrani zbog toga što:

*sadrži probiotičke kulture koje su dobre za pravilnu probavu,

*sadrži visok udio proteina, a malo masti,

*kalcijum i kalijum pozitivno utiču na zdravlje kostiju.

Sastav prosječne doze skyr jogurta od 170 grama je:

– 110 kalorija,

– 19 grama proteina,

– 7 grama ugljikohidrata,

– manje od grama masti,

– 26% preporučene dnevne doze fosfora,

– 20% od preporučene dnevne doze kalcijuma,

– 17% od preporučene dnevne doze vitamina B12,

– 5% od preporučene dnevne doze kalijuma,

– 19% od preporučene dnevne doze vitamina B2.

Visok udio bjelančevina pozitivno utiče na održavanje mišićne mase, a može pomoći i kod mršavljenja. Skyr jogurt će vas zasititi te smanjiti apetit. Zbog toga može poslužiti kao izvrstan doručak, ali i međuobrok.

Kalorije

Jedna porcija skyr jogurta od 170 grama sadrži 110 kalorija. To nije visokokalorični proizvod, a sadrži minimalan udio zasićenih masti. Zbog toga je idealan za osobe koje se žele zdravo hraniti ili smršati.

scroll to top