Kada kuhate makarone ili rižu svi znaju da je potrebno malo ulja, kako se ne bi zalijepili. Ali, postoji sastojak koji je jeftiniji, a pomaže isto kao i ulje.
Svima koji su barem jednom kuhali makarone ili rižu se desilo da se zalijepe. To možda ne djeluje strašno, ali hrana tako postaje bezukusna i bitno je da to spriječite. Svi znaju za trik italijasnkih kuhara koji su otkrili da ako želite dobro skuhate makarone koje se ne lijepe, treba da dodate kašiku maslinovog ili običnog ulja. Isto važi i za rižu.
Ali, postoji još jedna jednostavna namirnica, koja je jeftinija od ulja, a koja će jelo učiniti boljim. Riječ je o soku od limuna. Sve što treba da uradite je da sipate malo limunovog soka u vodu u kojoj se kuhaju. Limunov sok će malo utjicati i na ukus jela, daće mu poseban šmek, a ono se sigurno neće zalijepiti.