Skoro 800 hiljada KM isplaćeno za poljoprivredene poticaje u TK

Ministarstvo finansija Tuzlanskog kantona započelo je sa isplatom kantonalnih poticaja primarnoj poljoprivrednoj proizvodni.

”Ova isplata je prvi dio poticaja koje je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK obradilo i koji su dostavljeni Ministarstvu finansija. Radi se o poticajima za proizvodnju kukuruza, proizvodnju kornišona za industrijsku preradu, proizvodnju merkantilnog krompira, proizvodnju povrća u zaštićenom prostoru i proizvodnju jagode u zaštićenom prostoru”, rekao je ministar finansija Suad Mustajbašić, ističući da je ukupan iznos ovih isplaćenih poticaja 784.675,90 KM.

”U narednim danima će se nastaviti sa isplatom novčanih podrški, a naš konačan plan je da do kraja tekuće godine izmirimo kompletan iznos novčane podrške za 2019. godinu”, stav je ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Mustafe Šakića.

”Opredjeljenje Vlade je da se, za razliku od prethodnih perioda, novčani poticaji za podršku poljoprivrednoj proizvodnji za tekuću godinu realiziraju do kraja te godine”, rekao je premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović, dodajući da je dokaz opredjeljenja Kantonalne vlade da iskreno podrži primarnu poljoprivrednu proizvodnju i planirano povećanje iznosa za ove namjene u 2020. godini.


Podsjećamo, nacrtom Budžeta Tuzlanskog kantona za 2020. godinu, za poticaje primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji je planirano 400.000 KM više nego što je to bio slučaj u 2019.godini.

(Teglica.ba)

Redakcija

Next Post

Održan skup ''Perspektive i razvoj pčelarstva'' - Med kao lijek

čet nov 14 , 2019
Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) organizirao je u srijedu skup ”Perspektive i razvoj pčelarstva” koji je okupilo više od stotinu proizvođača, pčelara, predstavnia udruženja, ali i veterinara i stručnjaka koji brinu kako o zdravlju pčela, tako i o zdravlju ljudi, a stručnjaci-predavači koji su došli iz Sarajeva, […]