Održani Dani čokolade i sladoleda u Sarajevu

U petak su održani “Dani čokolade i sladoleda”, po prvi put u Sarajevu u hotelu ‘Malak’ gdje su predstavljeni noviteti za 2022. godinu u svijetu slastičarstva.

Organizator Dana čokolade je firma Gelarto doo iz Sarajeva, u suradnji sa najvećim svjetskim proizvođačem čokolade Barry Callebaut, čiji je i zastupnik za BiH.

Poznato je da je Barry Callebaut otvorila vlastitu proizvodnju u susjednoj Srbiji, u Novom Sadu što će znatno olakšati snadbijevanje čokoladom i ostalim asortimanom naših domaćih proizvođača slastica.

Samu edukaciju je vodio naš poznati Sarajlija i majstor čokolade i slastica Moreno Debartoli koji je i brand ambasador Callebaut čokolade.

Direktorica firme Gelarto doo, Sandra Bašić-Petrović je upoznala prisutne sa fokusima današnje prezentacije, a to su tri grupe proizvoda.

Prva grupa proizvoda su prave čokolade, a to su tamna, mliječna, bijela, Gold (naš favorit) i Ruby čokolada.

Pravu čokoladu prepoznajemo po udjelu kakao dijelova i kakao maslaca u čokoladi, tako da tamna čokolada mora imati preko 50% kakao dijelova u sastavu da bi se zvala pravom. One ne sadrže biljne masnoće u sastavu, te ih po tome razlikujemo od surogata koje imaju i visok udio šećera.

Druga grupa proizvoda su čokoladni kremovi i prelivi iz nove fabrike. Imaju najširu lepezu upotrebe u prehrambenoj industriji.

Treća grupa su novi ukusi sladoleda, fenomenalnog punog okusa kojeg ćete moći naći uskoro u svim boljim poslastičarnicama u Bosni i Hercegovini. U vitrini će biti označen katakterističnim Callebaut logom. Riječ je o sladoledu tri vrste čokolade, kao i još par noviteta za 2022. godinu.

Bilo bi šteta ne iskoristiti priliku i ne zapitati svakoga od Vas da li znate:

– razlikovati pravu i surogat čokoladu?

– kakvo je tržište slastica u našoj zemlji?

– kakvi su trendovi? Manje i kvalitetnije ili više i jeftinije?

– šta je to što mi svakodnevno unosimo u organizam?

Mislimo da bi svako od nas trebao definisati šta nam je prioritet. Vlastito zdravlje treba staviti na prvo mjesto, misliti o sebi i konzumirati kvalitetno i zdravo – bez kompromisa!

(Izvor: radiosarajevo.ba)

scroll to top