Grčki jogurt je savršeni dodatak ljetnim druženjima uz roštilj. Uz dodatak začinskog bilja, odličan je dodatak salatama, a uz malo truda lako se može iskoristiti za pripremu umaka koji naglašava ostale okuse.
Grci ga vole kombinirati uz fetu kako bi napravili kremasti i glatki umak za meso ili povrće. Uz dodatak bijelog luka, maslinovog ulja i mediteranskog začinskog bilja, umak od sira i jogurta pršti aromom, a oduševljava svilenkastom teksturom. Kako biste dobili što glađi umak, nakon što ga dobro izmiksate možete ga dodatno i protisnuti kroz cjedilo.
Sastojci za umak od jogurta i fete: 225 g fete, 170 g grčkog jogurta, 1 čehno bijelog luka, 15 ml maslinova ulja, so, biber, peršun ili vlasac
Priprema:
1. Izmiksajte fetu s jogurtom i bijelim lukom postepeno dodajući maslinovo ulje. Miksajte dok ne dobijete glatku i svilenkastu smjesu.
2. Kušajte pa posolite i pobiberite te prema želji ukrasite maslinovim uljem, peršunom ili vlascem.
(Izvor: kuharica.avaz.ba)