Sastojci: 4 bjelanca, 100 g šećera, 2 kašike brašna, malo limunovog soka, 100 g sjeckanih lješnika za posipanje.
Fil: 200 ml slatke pavlake, 2 kašike šećera u prahu, 2 kašike kisele pavlake, po želji nasjeckane jagode.
Priprema:
1. Umutite bjelanca u čvrst šaum uz postepeno dodavanje šećera. Na kraju pažljivo umiješajte brašno i dodajte kašičicu limunovog soka. Smjesu sipajte u pleh (otprilike na 2/3 pleha od rerne) preko papira za pečenje i pospite sitno sjeckanim lješnicima. Pecite 15-ak minuta u zagrijanoj rerni na 180 stepeni dok kora blago ne porumeni.
2. Koru od bjelanaca prebacite na krpu posutu šećerom u prahu i zamotajte rolat. Kada se ohladi, premažite ga filom od slatke pavlake i ponovo zavijte rolat. Ostavite da se dobro rashladi da biste ga lakše isjekli.
3. Za fil umutite slatku pavlaku kao šlag, dodajte šećera po ukusu i na kraju umiješajte nekoliko kašika kisele pavlake. Možete dodati i malo smrznutog bobičastog voća po želji ili jagode.
(Izvor: Kuharica)