Kako spriječiti kvarenje namirnica u frižideru?

Temperature iznad 3,3 Celzijevih stepeni mogu biti previsoke. Hrana će vam se brzo pokvariti, a mogli biste se suočiti i s bolestima koje uzrokuju bakterije poput salmonele i E. coli.

Odgovarajuća temperatura u frižideru održava hranu hladnom i sigurnom za jelo danima, čak i sedmicama, jer se hlađenjem usporava rast bakterija. Kada se temperature hrane počnu penjati iznad određene tačke (oko 4 Celzijevih stepena), bakterije se počnu eksponencijalno umnožavati. Nije svaka od tih bakterija loša – ali nije ni svaka dobra. Kako zbog kvalitete hrane, tako i radi smanjenja rizika od trovanja hranom, bilo bi pametno frižider postaviti na preporučenu temperaturu i slijediti smjernice za održavanje frižidera.

Koja bi temperatura trebala biti u frižideru?

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) kaže da je preporučena temperatura frižidera ispod 4 Celzijevih stepeni, dok je idealna temperatura zamrzivača ispod -17 Celzijevih stepeni.

Međutim, idealna temperatura frižidera je zapravo niža, a cilj je da ona bude između 1,7 do 3,3 Celzijevih stepeni. Ovaj temperaturni raspon je najbliži tome da ne dođe do smrzavanja. Takođe je blizu temperaturi od 4 Celzijevih stepeni, kada se bakterije počinju brzo razmnožavati.

Temperature iznad raspona 1,7 do 3,3 Celzijevih stepeni mogu biti previsoke. Hrana će vam se brzo pokvariti, a mogli biste se suočiti i s nekim probavnim problemima koje uzrokuju bakterije poput salmonele i E. coli.

Kako mjeriti temperaturu frižidera?

Možete kupiti jeftini samostojeći termometar za aparate na internetu ili u bilo kojoj trgovini s kućnim potrepštinama. Stavite termometar u frižider i ostavite ga da stoji u njemu 20 minuta. Zatim provjerite temperaturu. Ako niste blizu idealne temperature, ili čak preporučene, ponovno postavite upravljačku ploču frižidera.

Nažalost, nisu svi mjerači temperature frižidera točni. Nije neuobičajeno da temperatura u frižiderima padne i do nekoliko stepeni od oznake koju ste postavili. Neki frižideri uopšte ne prikazuju temperaturu.

Ostavite hranu da se ohladi prije nego što je stavite u frižider

Vruće zdjele preostale supe ili pečene piletine mogu brzo zagrijati mali prostor u vašem frižideru, što dovodi hranu u opasnost od brzog rasta bakterija. Kako biste zaštitili sve u svom frižideru, ostavite da se hrana malo ohladi prije nego što je poklopite i spremite.

Okvir i rubovi vrata frižidera zadržavaju hladnoću i sprječavaju ulazak topline. Ako neki od rubova popušta ili postoji neka rupa, vaš hladan zrak vjerojatno izlazi iz frižidera. To može otežati pravilno hlađenje (i potrošiti više električne energije te povećati mjesečni račun za struju).

Nemojte prečesto otvarati vrata

Svaki put kada otvorite vrata ispuštate hladan i unesite topli zrak. Odolite iskušenju da stojite ispred frižidera dok ste gladni. Umjesto toga, uzmite ono po što ste došli i brzo zatvorite vrata.

Držite frižider pun

Temperatura u frižideru može duže ostati hladnija i hrana se najbolje hladi ako su police i ladice uglavnom pune. Samo pazite da ne pretrpate prostor i smanjite protok zraka. To može otežati kretanje rashlađenog zraka, piše 24sata.hr.

scroll to top