Sastojci za koru: 160 g očišćenih hurmi,180 ml ključale vode,1 kašičica sode bikarbone, 50 g maslaca,150 g muscovado (smeđi, „vlažni“) šećera, 2 jaja, 110 g brašna, pola kašičice praška za pecivo i još 2 kašike običnog šećera za posipanje papira za pečenje prije nego što se izlije smjesa za koru. Karamel: 100 g muscovado šećer,100 g maslaca, 100 g punomasnog mliječne slatkog vrhnja.
Fil: 3 dcl mliječne slatke pavlake, 2 kašike praha za šlag, 2 kašike šećera, 2 pune kašike ohlađenog karamela.
Priprema:
1. Pripremiti pleh dimenzija 23×30 cm, staviti papir za pečenje i posuti ga sa 2 kašike šećera. Rernu zagrijati na 180 stepeni.
2. Hurme preliti sa vrelom vodom, dodati sodu bikarbonu i ostaviti pet minuta, zatim samljeti u blenderu zajedno sa vodom. Dodati smeđi šećer i maslac i dobro izmiksati. Zatim dodati jaja i kratko izmiksati. na kraju dodati brašno i prašak za pecivo i opet kratko izmiksati. Istresti u pleh i peći oko 20 minuta.Toplu koru izvaditi iz pleha, odvojiti ivice papira i ostaviti da se tako ohladi.
3. Sastojke za karamel zajedno staviti na vatru, kada proključa smanjiti temperaturu i kuhati jednu minutu. Ostaviti da se potpuno ohladi i stegne .
4. Za fil, umutiti slatku pavlaku i šlag, dodati 2 kašike karamela i izmiješati pa filovati hladnu koru i uviti rolat. Ostaviti nekoliko sati u frižider da se sjedine ukusi. Rolat obavezno poslužiti preliven sa malo karamela.