Sastojci: 1 kašičica maslinovog ulja, 1 celerova stabljika, 2 kašike peršuna, 250 g graška, zamrznutog ili svježeg, 125 ml (1/2 šoljice) vode, 750 ml (3 šoljice) pilećeg temeljca, s manje soli, 60 g maslaca, 1 sitno rezani luk, 440 g (2 šoljice) riže za rižoto, 35 g (1/2 šoljice) ribanog sira, (parmezana) za dekoraciju.
Priprema:
1. Zagrijati ulje na tavi, dodati celer i peršun te začiniti po želji. Dinstati na umjerenoj vatri nekoliko minuta dok celer ne omekša. Dodati grašak i polovinu vode i pustiti da prokuha. Nakon toga, smanjiti vatru i pustiti nepokriveno da lagano kuha dok gotovo sva tekućina ne ispari.
2. U zasebnu posudu staviti temeljac i 3 šoljice vode, prokuhati i ostaviti da kuha na laganoj vatri. Zagrijati maslac u većem loncu za dinstanje. Dodati luk i miješati dok ne omekša, nakon čega dodati rižu. Dobro promiješati. Dodati preostalu vodu i pustiti da prokuha te kuhati dok voda ne ispari.
3. U rižu dodavati po 1/2 šoljice vrućeg temeljca i miješati po potrebi. Miješati dok temeljac ne ispari. Postupak ponavljati sve dok se ne iskoristi sav temeljac i riža ne bude mekana i kremasta (može trajati 20 – 25 minuta).
4. Nakon toga, riži dodati mješavinu s graškom te odmah poslužite. Prije serviranja, porcije posipati ribanim tvrdim sirom (parmezanom).
(Izvor: kuharica.avaz.ba)