Mrkva je korjenasto povrće koje se uzgaja više od hiljadu godina, a smatra se da joj je porijeklo iz Evrope. Kod nas je poznata narandžasta mrkva, međutim postoji ovo povrće i drugih boja poput ljubičaste, crvene ili žute.
Mrkva je bogata beta karotenom, a sadrži i vitamin C, E, K, kao i vitamine B1, B2, B3, B6, fosfor, kalij, mangan i molibden. Redovno konzumiranje beta karotena smanjuje rizik od pojave glaukoma i katarakta, pomaže u očuvanju i poboljšanju vida te smanjuje kratkovidnost.
Ovo povrće se može naći u trgovinama širom naše zemlje tokom cijele godine, nije skupo, a može se jesti u sirovom stanju ili kao dodatak jelima.
Ovo su osnovne dobrobiti mrkve (prema stručnjacima), odnosno razlozi zbog kojih bi mrkvu trebali jesti svakodnevno:
- Popravlja vid
- Sprječava razvoj kardiovaskularnih oboljenja
- Štiti od raka
- Štiti zdravlje jetre
- Štiti od moždanog udara
- Utiče pozitivno na oralno zdravlje
- Poboljšava varenje
- Reguliše nivo šećera u krvi
- Čuva kožu
- Odlaže pojavu znakova starenja
(Teglica.ba)