Iako se za tradicionalni feta sir koristi ovčije ili kozije mlijeko, za domaće verzije ovog sira može poslužiti i kravlje mlijeko. Odlična stvar kod ovog sira je što nećete čekati danima kako bi ste ga mogli probati.
Za ovaj recept bit će vam potrebno:
1,5 litra masnijeg mlijeka
dvije kašike vode
dvije kašike soka od limuna
jedna ravna kašika soli
jedna kašičica kiselog vrhnja
Priprema:
Mlijeko ulijte u veću šerpu i stavite da se kuha na srednjoj temperaturi. U mlijeko stavite kiselo vrhnje te miješajte dok se ne dobijete jednaku smjesu. Kada se mlijeko počne siriti, dodajte dvije kašike soka od limuna.
Kuhajte dvije minute pa smjesu prebacite u cjedilo. Nakon što ocijedite sir u cjedilu, zamotajte sir gazom i stavite neki teži predmet uz pomoć kojeg ćete ocijediti višak tečnosti. Neka tako stoji oko 60 minuta.
Potom izrežite sir i stavite u ga u takozvanu salamuru, smjesu od vode i sol. Ostavite ga pola sata kako bi upio dio tečnosti i dobro ohladite. Držite ga u ovoj smjesi vode i soli sve dok ga ne potrošite.
(Izvor: Klix.ba)