Pripremamo iftar (8): Tufahije

Sastojci:  10 sitnijih jabuka, 500 g šećera, 500 ml vode, 150 g mljevenih oraha, sok od iscijeđenog limuna, slatka pavlaka za šlag, 50 ml mlijeka, kesica vanilin šećera.

Priprema:

Oguliti jabuke i lagano nožem izvaditi središnji dio. U posudu za kuhanje sipati vodu, šećer, sok od limuna kako bi napravili šećerni sirup, agdu. Kada agda proključa lagano spustiti jabuke.

Kuhati 15 minuta vodeći računa da se jabuke ne raspadnu. Prvo kuhati jednu stranu jabuke pa lagano okrenuti i drugu stranu jabuke. Dok kuhaju dodati sok od limuna i šećer.

Jabuke izvaditi iz sirupa. Ostaviti da se hlade, prvo na sobnoj temperaturi, kasnije u frižideru.

Samljevene orahe preliti vrelim mlijekom pomiješati sa vanilin šećerom pa orasima, čvrsto puniti središnji dio jabuke. Napunjene tufahije staviti u staklenu posudu i preliti preostalom agdom. Jabuke ukrasiti šlagom, pa ponovo staviti u frižider do služenja.

(Teglica.ba)

scroll to top