Sastojci: za tijesto: 600-700 gr. brašna, 1 supena kašika soli, 1 supena kašika ulja, mlake vode, za nadjev: 500 gr. krompira, 1 supena kašika ulja, 1 manja kašika soli.
Priprema:
Zamijesiti tjesto od sastojka navedenih za tijesto u dvije jufke i premazati ga malo sa uljem, ostaviti da odmara 30 min.
Dok tijesto odmara pripremiti krompir. Oljuštiti ga, oprati i isjeći na kockice sitno, tako i sa lukom uraditi, isjeckati, sitno posoliti, pobiberiti i pouljiti i sve zajedno promiješati.
U maloj šerpici rastopiti puter i dodati mu ulje.
Na pobrašnjenom stolu staviti tijesto i oglagijom razvući.
Zatim jufku pomastite uljem i puterom koje ste prethodno rastopili.
Razvlaciti jufku sa rukama po stolu koliko god ona može podnijeti.
Sa strana stavljati nadjev od krompira.
Preklopiti sa obje strane, pomastiti sa puterom i uljem na preklopljene strane.
I pomoću čaršafa zamotati sa obje strane.
Smotati je u podmazanoj tepsiji, tako uraditi i sa drugom jufkom.
Peći pitu u dobro zagrijanoj pecćici na 220 stepeni.
Kada bude gotova ostavite je malo da se odmori, pokriti je čistom salvetom.
Ako volite da je mekša, onda je pokrijte sa vlažnom krpom ili alu folijom da korica smekša (par minuta).
(Teglica.ba)