Pripremamo iftar (17): Grah

Sastojci: 500 grama graha (najbolji je domaći), jedna glavica crvenog luka, jedna mrkva (može i miješano povrće – zaleđeno), jedna kašika ulja i mala kašika bibera. Uz ove glavne sastojke potrebni su vam i sastojci za zapršku: dvije kašike brašna, tri kašike ulja, mala kašika začina (vegete), pola kašikice soli, pola kašikice crvene paprike u prahu i eventulano mala kašikica sosa od rajčice, ukoliko volite sos.

Priprema:

U šerpu nasuti vodi i dodati grah da prokuha. Kada prokuha, iscijediti vodu i isprati ga. Nakon što ste to učinili, potrebno je grah vratiti u istu šerpu, dodati luk, mrkvu i vodu koja će sve to preliti. Dodati biber i ulje te poklopiti da grah kuha (otprilike će to trajati sat vremena, ali zavisno od temperature na kojoj kuhate možda i duže).

Kada je grah skoro skuhan pripremite zapršku. U malu tavu ili šerpu stavite brašno i ulje te na umjerenoj temperaturi pržite 10-tak minuta, dok brašno ne dobije boju. Nakon toga dodajte začin (vegetu), biber, papriku i po želji sos od rajčica. Sve to propržite 5 minuta.

Nakon toga dodajte vode po želji i propržite dok voda sve ne upije. Zatim zapršku dodajte u grah i sve to prokuhajte još 20-tak minuta. Po potrebi dodajte soli, ako želite da vam je jelo slanije. Nakon toga je ovo jelo spremno za serviranje. Uživajte.

Napomena: Ovo je grah bez mesa, a ukoliko želite možete ga dodati na samom početku kuhanja uz grah.

(Teglica.ba)

scroll to top