Predavanja za poljoprivrednike – Kako čuvati i skladištiti voće i povrće?

”Predavanja su se uspješno realizirala u Čeliću, Mostaru i Ljubuškom i Bratuncu. Nakon predavanja, realiziramo i posjete te praktičnu obuku direktno na terenu u nekim od obližnjih zasada i hladnjača u kojim firme skladište voće i povrće, te vrše dalje sortiranje i pakovanje za prodaju”, pojašnjavaju iz Sweden/USAID FARMA II projekta.

Radionice su prilika da se svi učesnici uključeni u proizvodnju, otkup, i plasman voća i povrća upoznaju sa savremenim trendovima i tehnologijama kada je u pitanju berba, čuvanje voća i povrće, kao i druge oblasti na ovu temu.

”Rezultati ostvareni u proizvodnji i plasmanu voća u proteklim godinama, prvenstveno kada je proizvodnja i plasman jagodastog voća, jabuke, kruške i šljive, dovoljno govore o važnosti i uspješnosti ovih kultura. Upravo zbog svega navedenog, cilj edukacije i praktičnih radionica je da okupi ključne aktere u proizvodnji, otkupu i plasmanu voća i povrća širom BiH, prenese nova znanja kada je u pitanju berba i čuvanje, odnosno upravljanje proizvodima nakon berbe, što je neophodno za dalji rad na jačanju, razvoju i boljem pozicioniranju proizvodnje u Bosni i Hercegovini”, zaključuju iz Sweden/USAID FARMA II projekta.

scroll to top