Povrtari zaduženi do guše

Povrtari u Republici Srpskoj u predstojeću proljetnu sjetvu ulaze s nizom problema, uključujući i velika dugovanja, a kada plodovi njihovog rada stignu u jesen, ništa lakše neće biti ni kupcima odnosno potrošačima, jer će cijene povrća, kako se prognozira, biti znatno više nego prošle godine.

Žale se zemljoradnici da će i ova sezona za njih biti izuzetno izazovna i teška, a dodatni teret im predstavlja prošlogodišnje poslovanje.

“Dakle, 90 posto povrtara ostalo je dužno ili bankama ili apotekarima. Mi smo poslovali negativno, digli smo repromaterijal. Obraćali smo se za odgođeno plaćanje apotekarima, te smo ostali dužni”, pojašnjava u izjavi za “Nezavisne” Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara Republike Srpske.

Godina iza njih je, podsjeća, bila loša, a glavni krivac je virus korona, koji je prouzrokovao manju potrošnju, odnosno neodržavanje masovnih okupljanja, poput svadbi, a i restorani su manje radili. Sada su, ističu, u pat poziciji.

“Mi povrtari imamo obraz. Kako ići u apoteku gdje ste dužni i ponovo tražiti đubrivo, sjeme i tako dalje? Tako će ove godine dosta manje povrća biti posijano, te će na jesen biti mnogo skuplje nego jesenas”, ocjenjuje Mastalo.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, kaže da će ova godina, sigurno, biti teža nego prošla. Pred proljetnu sjetvu su, ističe, đubriva, sjemena i gorivo poskupjeli do čak 50 posto.

“Očekujemo da će ova godina biti teža od prethodne. Država treba dobro da obrati pažnju na prehrambenu sigurnost vlastitog stanovništva”, rekao je Marinković za “Nezavisne”.

scroll to top