Održan sastanak ministra i predstavnika peradara, šta su gorući problemi?

Sastanku ministra privrede Kantona Sarajevo Adnana Delića sa udruženjima peradara prisustvovali su Edin Jabandžić, predsjednik Udruženja peradara/živinara Bosne i Hercegovine, Predrag Miličić i Mensud Pinjo, predsjednici entitetskih udruženja peradara/živinara, te Nebojša Rakić, direktor Udruženja „Zajednica živinara i proizvođača hrane za životinje“ entiteta RS.

Na sastanku se razgovaralo o aktuelnoj problematici koja se tiče peradarstva i u KS-u i u Bosni i Hercegovini, uopće. Ministar je upoznat s problematikom i sa poslovima koje Veterinarski fakultet Sarajevo, čiji je osnivač Vlada KS, treba završiti do 31.3. ove godine, po zahtjevima i uputstvima FVO-a, odnosno Evropske komisije kad je u pitanju izvoz mesa i mesnih prerađevina peradi i jaja za industrijsku upotrebu, a za tržište EU.

„ Uvjerili smo se da nas Ministar potpuno razumije, te da će podržati realni sektor u prevazilaženju problema kad je u pitanju izvoz. Zajedno smo zaključili da, kao ozbiljni ljudi i institucije koje žele da rade, ćemo učiniti sve što je do nas da do prekida izvoza ne dođe, jer do toga ne smije doći“, istakao je, po završetku sastanka, Miličić.

Rezigniran neosjetljivošću nadležnih institucija, Mensud Pinjo, predsjednik Udruženja preradara FBiH kazao je: „Mi smo danas došli u situaciju da Ministar privrede KS-a i premijer Vlade KS-a, spase od sramote Bosnu i Hercegovinu jer nije bila u stanju da preuzme i ispuni sve obaveze koje je preuzela 2019. godine, kada smo dobili dozvolu za izvoz pilećeg mesa i jaja za industrijsku preradu.Prema tome, danas će Vlada KS preuzeti tu obavezu. Vlada će na ovaj način spasiti jedan od najbolje uređenih sektora u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, sektor peradarstva, koji zapošljava više od 20.000 radnika, sa prometom većim od 2 milijarde KM na godišnjem nivou, a koji se nalazi u velikom problemu zbog samo 30 – ak hiljada KM“.

Podsjećanja radi, naša zemlja je u periodu 2012-2015. uložila velike napore i milionska sredstva kako bi se osigurao izvoz mesa i mesnih prerađevina peradi na međunarodno tržište, a sve to je dovedeno sada u pitanje zbog nekoordinacije institucija Bosne i Hercegovine. Referentne laboratorije koje bi trebale izvrštiti testiranja na kojima insistira Evropska komisija su Vetrinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu i Veterinarski institut Vaso Butozan iz Banja Luke.

Iz udruženja napominju da su sredstva za repromaterijale, po 13.500 KM ovim institucijama, obezbijeđena od Češke razvojne agencije, a posredstvom ambasade Republike Češke. Međutim, kako je kazao Jabandžić, problem je što Veterinarski fakultet odbija izvršiti testiranja jer predviđena sredstva nisu dostatna da se pokriju svi troškovi fakulteta. Stoga su, vođeni činjenicom da je Vlada KS osnivač fakulteta, smatrali neophodnim da ministra privrede i Vladu KS upoznaju sa ovim problemom, iako u pravilu, izvoz Bosne i Hercegovine nije u nadležnosti resornog ministrastva, niti kantonalne vlade.

„Zbog uvjeta neutralnosti testiranja, mi koji smo predmet testiranja, ne možemo učestvovati u tom procesu. To može samo Veterinarski fakultet koji ima referentnu laboratoriju za područje FBiH i države, a kako je Vlada KS osnivač fakulteta, mi smo danas tu, da pokušamo da riješimo ovaj problem“ kazao je Jabandžić, te dodao: „Svjesni smo da sistemska rješenja treba tražiti kod nadležnih institucija Bosne i Hercegovine, ali ovaj problem traži hitno rješavanje“. Ministar Delić svjestan je težine ovog problema, iako, kako je istakao, Ministarstvo privrede nema nadležnosti, niti mogućnosti za sistemsko rješenje problema, prije svega neusklađenih zakonskih regulativa na nivou entiteta i Bosne i Hercegovine, ali ćemo učiniti sve što se može da ne dođe do prestanka izvoza ovih proizvoda na tržište EU.

„Situacija je ovo u kojoj, nažalost, najviše ispaštaju privrednici, ali ništa manje važna nije ni činjenica da je u pitanju međunarodni ugled Bosne i Hercegovine. Treba učiniti sve da se problem hitno riješi“, naveo je ministar Delić.

Odmah nakon sastanka sa privrednicima, ministar Delić kontaktirao je Veterinarski fakultet i dogovorio sastanak za ponedjeljak u 13h, uvjeren da ćemo nakon tog sastanka biti bliže pronalasku rješenja za ovaj problem.

scroll to top