Apiterapija sve popularnija u USK: Vazduh iz košnica jača imunitet

Zdravstveni tretmani putem apiterapije, odnosno udisanja zraka iz pčelinjih košnica, sve se više praktikuju na području Unsko-sanskog kantona, gdje već postoji i djeluje nekoliko apikomora koje služe u pomenute svrhe.

Šefik Rošić, stručnjak iz ove oblasti, smatra kako apiterapija može dati novi zamah u razvoju pčelarstva na ovim prostorima.

”Ovaj tretman danas priznaje savremena medicina i on može u značajnoj mjeri doprinijeti liječenju i prevenciji mnogih bolesti. Za apiterapiju je značajno da pčelari proizvode što kvalitetnije proizvode bez prisustva hemijskih supstanci koje nisu dobre u medu. Također, važno je promovisati apiterapiju i upoznati ljude o svim njenim pozitivnim stranama”, istakao je Rošić.

Hazim Hodžić, predsjednik Udruženja pčelara “Kesten” iz Cazina, ističe kako je potrebno što češće govoriti o ljekovitosti meda i drugih pčelinjih proizvoda.

”Med sadrži različite tvari i vitamine koji imaju izuzetno ljekovita svojstva po zdravlje čovjeka. Posebno bih naglasio naš poznati med od kestena, koji je priznat i u svjetskim okvirima”, istakao je Hodžić.

Jedan od pčelara koji danas posjeduju apikomoru je i Ilijaz Ramić iz Sanskog Mosta, koji ističe kako ova inovativna tehnika u posljednje vrijeme nalazi sve veću primjenu i sve više korisnika.

”Jača imunitet i posebno je efikasna u liječenju astme i bronhitisa kod djece i odraslih, ali odlični rezultati se postižu i kod osoba koje boluju od stresa, srčanih i nervnih bolesti. Sistem rada apikomore je da se upotrebom inhalatora udiše ljekoviti zrak direktno iz košnica, pri čemu je pacijent potpuno zaštićen od eventualnog uboda pčela”, kaže Ramić.

Prema njegovim riječima, eksperimentalna primjena ove komore dala je odlične rezultate.

”Potrebno je da se inhalirate 10 do 15 minuta i već se mnogo bolje osjećate. Dovoljno je samo da uđete u drvenu kućicu i udahnete vazduh iz košnica u kojima se nalazi 50.000 pčela i rezultati će odmah biti vidljivi”, kaže ovaj sanski pčelar.

Dodaje kako je ovaj zdravstveni tretman posebno razvijen u Sloveniji, gdje je on godinama bio na privremenom radu.

Prema Ramićevim riječima, ovakav vid prakse u oblasti pčelarstva može donijeti višestruke koristi u budućnosti.

(Nezavisne novine)

scroll to top