Poljoprivredno zemljište značajan razvojni potencijal BiH

Foto: Bljesak.info

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o poduzetim mjerama u oblasti politike poljoprivrednog zemljišta u kojoj se navodi da postoje značajni razvojni potencijali u ovoj oblasti te se nastavljaju aktivnosti za njeno unaprjeđenje.

Poljoprivredno zemljište u BiH je primarni prirodni resurs koji uvjetuje obim i strukturu poljoprivredne proizvodnje. Ukupno zasijane površine u prosjeku iznose oko 530 hiljada hektara, a od toga su ugari i neobrađene oranice oko 480 hiljada hektara.

Prema statističkim podacima za 2017. godinu, u proljetnoj sjetvi je zasijano 526.554 hektara, a u jesenjoj sjetvi 118.667 hektara, što je za 7.586 hektara ili 7% više nego u prethodnoj godini. U strukturi zasijanih površina oko 60% je zasijano žitima, 24% krmnim biljem, 13% povrćem, 2% industrijskim biljem, a na oko 1% površina su jagode i maline, dok je na 0.2% površina zasijano aromatično, začinsko i medicinsko bilje, navodi se u Informaciji resornog državnog ministarstva.

(Teglica.ba)

scroll to top