Poljoprivrednici u Janji zbrajaju štetu nakon poplava, ovogodišnja sezona unaprijed izgubljena

Ilustracija

Poljoprivrednici u Janji nadomak Bijeljine zbrajaju štetu nakon što je tokom prošle sedmice Drina poplavila njihove usjeve. Plastenici, povrće i voćnjaci bili su pod vodom zbog čega je, kako kažu, ovogodišnja sezona unaprijed izgubljena.

Nakon što se Drina povukla iz njegovih plastenika i zasada jagode na otvorenom Bekir Sofić pokušava da spase, bar nešto od ovogodišnjeg roda. Visina vode na njegovom imanju bila je preko pola metra.

”Najgora je šteta na jagodi jer su uloženi i trud i rad i novci ovdje. Čovjek očekuje nešto da zaradi. Čeka nas čišćenje ovog smeća, krša što je voda nanijela. Ja mislim da će biti dobra šteta, jer su svi bankovi oštećeni i zemlja se slegla i pritisnuta. To nije dobro za žilu, za jagodu i ja mislim na proljeće kad krene da će sve da se posuši”, navodi Bekir Sofić, proizvođač jagoda.

Preko 30 sati pod vodom je bilo i povrće koje je na jesen zasadio Fahrudin Junuzovć. Sezona je već sada izgubljena jer ono što rodi nakon poplave, nije za upotrebu.

”Kontaktirao sam agronome, rekli su mi da pokušam nešto spasiti kad dozvoli vrijeme. Možda će ostati neki ostaci bakterija, virusa. Ne znam da li smijem poslije luka nešto i posijati, ne smijem rizikovati. Za ovu godinu totalno izgubljen ovaj dio”, kaže Fahrudin.

Poplava nije napravila štetu samo na usjevima. Pojedine farme ostale su bez hrane za stoku.

“Sva hrana bila je poplavljena. Imamo djeteline, to smo uspjeli sačuvati. Slama, sijeno, sve je u vodi, silaža je otišla. Pokušali smo da vadimo, davali smo kravama, ali i hoće i neće”, ističe stočar Džemal Hodžić.

Mještani Janje kažu da je već sada izvjesno da će godina biti teška.

”Imamo određene štete na usjevima pšenice, ječma, jednim dijelom spanaća, luka jagode… Osjetiće se velike posljedice na tim dijelovima. Za sad nismo imali najavu nadležnih da bi nas pomogli po nekom osnovu”, naglašava Mujo Bogaljević, direktor Poljoprivredne zadruge ”Povrtlarstvo”.

Zatražili su da bude formirana komisija koja će procijeniti štetu, ali zahtjev je još uvijek bez odgovora dok virjeme ističe. Janja je prepoznatljiva po proizvodnji industrijskog krompira, ali i ostalih vrsta povrća, a proizvođači svake godine proizvedu na stotine tona povrća, izvještaja BHRT.

scroll to top