Poljoprivrednici najavili moguću blokadu graničnih prelaza

Sa sastanka Udruženja poljoprivrednika ”Semberija” Bijeljina, Udruženja poljoprivrednika Brčko Distrikta i Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH u Bijeljini, zatraženo je da se Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i ministar Mirko Šarović jasno izjasne ima li šta od otkupa tovne junadi, te istaknuto da će proizvođači morati sebe da zaštite na granicama, ukoliko ne bude konkretanog i jasnog odgovora.

Uginuće stoke

Predsjednik Udruženja poljoprivednika Semberije i član Upravnog odbora Udruženja poljoprivrednika BiH Savo Bakajlić rekao je da u Semberiji trenutno ima oko 5.000 bikova za koje mora biti pronađeno rješenje, istakavši da će doći do uginuća ukoliko za sedam dana ne bude riješen problem.

Akcenat je stavljen na bikove koji su teški oko tone i više. Već dolazi do uginuća i ne može se više čekati. Mi više nemamo kuda. Dovedeni smo do dna, kada je riječ o tovnoj junadi i bikovima. Ukoliko ne bude konkretnog odgovora za sedam dana, mi moramo odjaviti gazdinstva i ići na ulicu, konstatovao je Bakajlić.

Bakajlić smatra da su interventne mjere Vlade RS od dva miliona KM dobre, ali da postoji i niz primjedbi u vezi sa ovom mjerom Vlade.

”Nama više ne treba ni država. Ministar poljoprivrede RS nije bio tu, a zašto ga nema, to zaista ne znam. Tu su pomoćnici, pa neka oni objasne”, izjavio je Bakajlić.

On je ocijenio kao katastrofalan podatak da je Semberija, kao najveća žitnica RS i BiH, došla sa 12.500 gazdinstava, koliko je imala 2015. godine, na 3.000 danas.

”To je podatak koji je katastrofalan. Sela su pusta. Naša egzistencija je ugrožena. Imamo velike ekonomske probleme. Ovo će tek imati katastrofalne posljedice, jer ljudi neće ubaciti nijednog bika u tov”, istakao je Bakajlić.

Ovom sastanku prisustvovao je i načelnik Odjeljenja za poljoprivredu Grada Bijeljina Mladen Savić, koji je rekao da se poljoprivrednici u Semberiji nalaze u jako lošoj situaciji, istakavši da to najbolje pokazuje podatak da je u Semberiji prošle godine bilo registrovano 6.432 poljoprivrednih gazdinstva, a da trenutno taj broj iznosi 2.432, što je smanjenje za 64 procenta.

”Meni je drago da se Udruženje probudilo i da rješava probleme naših poljoprivrednika, kada je riječ o izvozu junećeg mesa. Kada je riječ o ovom problemu, moramo tačno i decidno reći da je problem nastao i da je izvoz u Tursku stao zbog neratifikovanja ugovora od strane Parlamentarne skupštine BiH. Sve dok se ne sazove Parlamentarna skupština BiH i dok se ne ratifikuje taj ugovor, neće doći do izvoza mesa”, smatra Savić

Savić je rekao i da su poljoprivrednici naišli na problem cijene otkupa, istakavši da se cijena od 3,9 ne poštuje.

”U ovom momentu ne postoje klaonice koje otkupljuju meso na području Semberije. Klaonice uopšte ne otkupljuju juneće meso u ovom momentu. Moram da istaknem i da su poljoprivrednici naišli na jedan ucjenjivački odnos. Smanjuje im se cijena. Ona nije 3,9, nego je mnogo niža. Ispod ove cijene su otkupljivala privatna lica, nisu klaoničari. Ministarstvo poljoprivrede je odredilo tu cijenu i svi bi trebali da se toga pridržavaju. Moraju da postoje određene mjere, ukoliko se određena cijena ne poštuje”, rekao je Savić.

Savić je rekao i da se mora omogućiti da se otkupe rezerve mesa, kako bi profunkcionisalo domaće tržiušte i kako bi izvoz bio orjentisan i na druge zemlje, pored Turske.

”Mi poljoprivrednicima moramo pomoći, a jedan od načina je da se uvedu robne rezerve. Država mora stati iza poljoprivrednika. Jedan od dobrih zaključaka je da se odjave sva poljoprivredna gazdinstva, jer ako država ne želi da pomogne poljoprivredne proizvođače, oni ne treba uopšte ni da postoje”, bio je jasan Savić.

Komentarišući odluku Vlade da se ukinu podsticaji od 5 pfeninga za pšenicu, Savić je ocijenio da je riječ o lošem potezu Vlade RS, te da se ta mjera mora vratiti.

Ono što je naglašeno je da će sljedeće godine biti premija po hektaru od 300 KM, ali to treba uputiti ka svim oblastima, a ne samo kada je riječ o otkupu pšenice, naglasio je Savić.

Pomoćnik ministra poljoprivrede RS za veterinarstvo Dragan Knežević rekao je da se još nije krenulo sa primjenom mjere interventnog otkupa, te da se to očekuje sljedeće sedmice.

On ističe da je rok da se otkupi sve što je planirano 31. januara, te da je planirano više od 4.000 životinja za klanje i 4.000 koje su namijenjene eventualnom izvozu, ukoliko bi se za to stvorili uslovi.

(RTV BN)

scroll to top