Poljoprivredni popis u BiH krajem 2023. godine?

Prije skoro šest decenija na području nekadašnje bivše SFRJ,  a tako i u Bosni I Hercegovini  je izvršen posljednji poljoprivredni popis, a kako su naveli iz resornog ministarstva naredni popis bi trebao biti   izvršen krajem  2023. godine.

Od posljednjeg popisa nema  statističkih podataka o strukturi i broju domaćinstava, vrsti stoke, zemljištu i raspoloživoj mehanizacij, a narendi popis bi tebao da bude izvršen na osnovu  posebne  metodologije entitetskih institucija.

“Na temelju jedinstavene metodolgije uz potpuno uvažavanje entitetskih nadležnosti, angažmana ministarstva poljoprivrede i nadležnih tijela koji se bave popisom I ono što možemo da kažemo jesteda je u finalnoj fazi jedna infromacija koja treba biti dostavljena Savjetu ministara na usvajanje”, rekao je Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i  ekonomskih odnosa BiH

Iako se radi na izradi plana popisa, konkretnog rješenja o tome kako zaštiti domaću proizvodnju još uvijek nema.Zbog toga su svoje nezadovoljstvo u više navrata izražavali poljoprivrednici, no njihov bunt je, kako navodi ministar Košarac političke prirode.

“Nikada uslovi nisu bili optimalno , ali ću još jednaput reći da je to politička igra odrđeneih strukutra rekao bih iz RS,  gdje se to manifestuje u Bijeljini na graničnim prelazima u RS, a da pri tome oni koji zagavaraju to nisu posao rješavali to dok su bili na pozicijama”, dodao je Košarac

Zahvaljući popisu došlo bi se do relevantih podataka i statistike, a na osnovu toga bi se usvajale razne strategije, definisali akcioni planovi za razvoj poljoprivrede na nivou cijele države.  Pored toga bit će omogućeno i povlačenje sredstava iz EU fondova.

scroll to top