Pita od špinata i feta sira za ručak

Sastojci: 4 kašike maslinovog ulja, 1 luk – sitno nasjeckan, 1 kg svježih listića mladog špinata – opranih, 4 kašike nasjeckanog svježeg peršuna, 2 kašike nasjeckanog svježeg kopra, 3  jaja, 200 g feta sira, so, biber, 100 g maslaca, 225 g kora za pitu.

Priprema:

1. Za pripremu nadjeva, zagrijte ulje u tavi, a zatim dodajte luk i dinstate dok ne omekša. Ako imate, dodajte svježi špinat sa samo onoliko vode koja je ostala na listićima nakon pranja te kuhajte 2-5 minuta dok lagano ne omekša. Maknite s vatre i odložite da se ohladi.

2. Kada se smjesa ohladi, dodajte peršun, kopar i jaja. Namrvite sir, začinite solju i biberom te dobro promiješajte.

3. Otopite maslac i premažite metalni pleh za pečenje veličine 30×20 cm. Poprečno prepolovite kore. Uzmite jednu i obložite dno i strane lima. Premažite s malo otopljenog maslaca. Ponovite dok ne potrošite pola kora, a svaku namažite maslacem.

4. Raširite nadjev po kori te prekrijte preostalim korama. Svaku premažite maslacem, a zatim presavijte rubove. Oštrim nožem zarežite gornje slojeve kore na 6 kvadrata.

5. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 190 stepeni 40 minuta dok ne postane zlatnosmede. Poslužite vruće ili hladno.

scroll to top