Pet zdravstvenih prednosti konzumiranja kokosovog mlijeka

Kokosovo mlijeko može se koristiti u svemu, od curryja do smoothija, no je li zdravo i koje su njegove prednosti?

Kokosovi orasi sadrže značajne količine masnoće i iako je konzervirano kokosovo mlijeko dostupno kao proizvod sa smanjenim udjelom masnoće s otprilike pola masnoće u odnosu na obični proizvod, možda ćete morati provjeriti sadržaj kokosa jer će on utjecati na kremastost vašeg jela.

1. Sadrži srednjelančane masne kiseline

Kokosovi orasi sadrže značajne količine masti, ali za razliku od drugih orašastih plodova, oni osiguravaju masnoće koje su uglavnom u obliku srednjelančanih zasićenih masnih kiselina (MCFA) – posebno one koja se zove laurinska kiselina.

To znači da se masne kiseline u kokosovom ulju sastoje od lanca od šest do 12 atoma ugljika, za razliku od više od 12 koji se nalaze u dugolančanim masnim kiselinama. Ova razlika u strukturi ima razne implikacije, od toga kako se masnoća u kokosovom mlijeku probavlja do toga kako može utjecati na vaše tijelo.

2. Ne sadrži laktozu

Za razliku od kravljeg mlijeka, kokosovo mlijeko ne sadrži laktozu, pa se može koristiti kao zamjena za mlijeko kod osoba s intolerancijom na laktozu. Laktoza je glavna vrsta ugljikohidrata u mlijeku svih sisavaca, uključujući ljudsko, kozje i ovčje mlijeko. Sastoji se od dva šećera, a vašem tijelu je potreban enzim koji se zove laktaza kako bi ga pravilno probavilo. To je enzim koji nedostaje osobama s intolerancijom na laktozu.

Kokosovo mlijeko također je popularan izbor među veganima i odlična je osnova za smoothieje ili milkshakeove, a može se koristiti i kao alternativa mliječnim proizvodima u pečenju.

3. Ima protuupalna, antimikrobna i antigljivična svojstva

Oko 50 posto MCFA u kokosovom ulju je vrsta koja se zove laurinska kiselina, koja se u tijelu pretvara u vrlo koristan spoj koji se zove monolaurin, antimikrobno, antigljivično i protuupalno sredstvo koje uništava široku paletu organizama koji uzrokuju bolesti. Stoga se smatra da konzumacija kokosovog mlijeka i drugih namirnica dobivenih od kokosa može pomoći u zaštiti tijela od infekcija i virusa.

4. Može podržati zdravlje kardiovaskularnog sistema

MCFA se brzo metaboliziraju u energiju u jetri, upravo zbog toga, za razliku od drugih zasićenih masnoća, tijelo brže troši MCFA i manje je vjerojatno da će se pohraniti kao mast.

Istraživanja su mješovita, ali neke nedavne studije sugeriraju da masnoće iz kokosa možda nemaju tako štetan učinak na lipide u krvi, ravnotežu kolesterola i zdravlje kardiovaskularnog sistema kao što se nekad mislilo. Ovo je svakako jedno područje istraživanja koje treba promatrati.

Treba napomenuti, međutim, da zbog velikih razlika u obrascima prehrane i životnog stila unutar različitih studija, dosadašnji nalazi možda neće biti konačno primijenjeni na tipičnu zapadnjačku prehranu.

5. Može smanjiti čir na želucu

Jedna studija na životinjama pokazala je da kokosovo mlijeko smanjuje veličinu čira na želucu u istoj mjeri kao i lijek protiv čira. Daljnje studije potvrđuju da je mehanizam za to djelomično posljedica protuupalnih svojstava mlijeka u kombinaciji s pozitivnim učincima na rast sluznice.

(Izvor: Klix.ba)

scroll to top