Hibiskus je cvijet iz porodice Malvaceae, koji je u narodu poznat i kao “kineska ruža”.
Danas se hibiskus koristi ne samo u alternativnoj medicini, već i u kozmetologiji, pa čak i kuhanju. Od latica se priprema kiseli crveni čaj – glavno skladište vitamina i korisnih mikroelemenata.
Interesantno je da istorija cvijeta hibiskusa datira od prije nekoliko hiljada godina. Njegova domovina je Istok. U dalekoj prošlosti, smatrao se lijekom za većinu bolesti i nazivali su ga “Faraonovo piće”.
Medicinska svojstva ove biljke su veoma cijenjena i široko se koriste za liječenje različitih bolesti.
Za zdravlje srca
Čaj od hibiskusa pomaže u jačanju zidova krvnih sudova, regulišući njihovu propusnost. Hibiskus takođe snižava krvni pritisak.
Za stomak
Latice hibiskusa imaju pozitivna dejstva na gastrointestinalni trakt i jetru. Čaj se ne preporučuje osobama sa gastritisom zbog visokog nivoa kiselosti.
Za imunitet
Vitamini i elementi u tragovima, koji se nalaze u hibiskusu poboljšavaju imunitet, povećavaju otpornost tijela na prehlade i smanjuju nervozu.
Za čišćenje
Hibiskus ima blago laksativno dejstvo i takođe poboljšava varenje, a stolica je normalizovana.
Da utoli žeđ
Hibiskus je postao popularan u arapskim zemljama zbog svoje sposobnosti da brzo ugasi žeđ.
Savjet plus: Čaj od hibiskusa je ukusno piće, i toplo i hladno. Takav čaj se priprema, kao i svaki drugi: 1 kašičica latica se prelije sa čašom toplom vode, a zatim se dodaju šećer ili med po ukusu.