Pečurke i šumski plodovi iz Foče idu za Evropsku uniju

Miro Vrećo je rođen 1967. u Foči, a još od davne 1989. je u poslu sa nabavkom gljiva. 1998. godine Miro pokreće kompaniju ”Boletus” u Foči, te se već dvije decenije bavi otkupom, preradom i izvozom šumskih plodova i pečurki, uzgojem i otkupom organskog i konvencionalnog jagodastog voća kao i proizvodnjom prehrambenih proizvoda.

”Preduzeće posjeduje sopstvene pogone za preradu, čuvanje, termičku obradu i proizvodnju prehrambenih proizvoda, voćnih džemova, marmelada, kompota i sokova. Na teritoriji jugoistočne Bosne i Hercegovine danas zauzimamo lidersku poziciju u ovoj branši. Otkup organskih kao i konvencionalno uzgojenih proizvoda, šumskog voća i pečurki vršimo u cijeloj BiH sa više otkupnih stanica. Jednostavno, cijeli ovaj prostor ima veliki potencijal, samo trebamo nastaviti sa uvezivanjem i investiranjem u ovaj sektor”, poručuje Vrećo.

Njegova kompanija ima centralne stanice u Foči na tri lokacije sa novoizgrađenom prezentacijskom sobom, gdje potencijalni partneri i kupci mogu degustirati ”Boletusove” proizvode.

”Možete nas naći u sklopu fabrike za proizvodnju voćnih džemova i marmelada na ulazu u Foču, na putnom pravcu Foča-Goražde. Jedno smo od rijetkih preduzeća koje se bavi organski certifikovanom proizvodnjom jagodastog voća i naša misija predstavlja potpuni prelazak sa konvecionalnog uzgoja jagodastog voća na organsku proizvodnju, unapređenje proizvodnje organskih proizvoda i certifikacija. Ovakvo razmišljanje donosi dobre poslovne rezultate, jer nas po tome prepoznaju i otvaraju nam vrata na stranim tržištima”, napominje Vrećo.

”Boletus” je kroz saradnju i podršku USAID/Sweden FARMA II projekta nabavio opremu i osavremenio proizvodnju.

”USAID/Sweden FARMA II nam je direktno pomogao u nabavci opreme koja nam mnogo znači u procesu proizvodnje i njenom unapređenju. To nam je osiguralo veći kvalitet, te svakako uvećanje rezultata. Osigurali smo certifikate HACCP, ISO 9001:2015, te organske standarde. Zahvaljujući tome, 80% našeg plasmana ide u izvoz, uglavnom za Evropsku uniju”, dodaje Vrećo.

”Moja poruka poljoprivrednicima bi bila da se ozbiljan pristupa uzgoju i proizvodnji jagodastog voća isplati, da pređu sa konvencionalne na organsku proizvodnju, te da poštuju domaće i EU propise iz ove oblasti kako bi zajedno mogli obezbijediti plasman na EU tržište i dokazati se kao pouzdan partner. Samo tako ćemo ići naprijed”, zaključuje Vrećo.

(Izvor: farmabih.ba)

scroll to top