Prema mišljenju nutricionista paprike imaju brojne zdravstvene prednosti, koje ne bi trebalo zanemariti.
Osim primamljivog ukusa, imaju i posebne ljekovite osobine zbog kojih su dobrodošle za svaki obrok.
100 g svježe crvene paprike sadrži 92% vode, 6 grama ugljenih hidrata, 1 gram bjelančevina, 0,3 grama masti i 1,2 grama dijetetskih vlakana.
Paprika je izvrstan izvor vitamina A, C i B6. Dobar je izvor folne kiseline, dijetalnih vlakana, vitamina B2, pantotenske kiseline, niacina i kalijuma, vitamina K, mangana, vitamina B i magnezijuma.
Što je paprika zrelija, viši je nivo vitamina i minerala. Paprika sadrži 4 puta više vitamina C od narandže i preko 30 nutrijenata iz skupine karotenoida. Sinergija vitamina C i A, karotenoida i likopena paprici daje antioksidativnu moć i svrstava je u supernamirnice.
Dobra je za oči
Ovo hrskavo povrće sadrži vitamin A koji pomaže u očuvanju zdravlja očiju i radi na sprječavanju makularne degeneracije.
Čuva srce i dobra je za probavu
Sve paprike osiguravaju dovoljnu količinu vlakna, nešto gvožđa i folne kiseline koje pomažu da održite zdravlje crijeva, zdrav kardiovaskularni sistem i pravilnu prirodnu detoksikaciju.
Izvor antioksidanasa
Crvena paprika je takođe bogata vitaminom C i raznim karotenoidima koji djeluju kao antioksidansi i pospješuju zdravlje očiju i kardiovaskularnog sistema. Žuta, odnosno narandžasta paprika osigurava beta-karoten, antioksidativni oblik vitamina A, vitamin C i kalijum.