Palačinke iz Indije: Uttapam

Sastojci:

250g griza,

1,5 čaša vode,

7 kašičica limunovog soka,

1/2 kašičice sode bikarbone,

so, biber,

začini po želji,

1 glavica crnog luka,

1-2 paradajza,

1 mrkva,

bijeli luk,

začinsko bilje,

maslinovo ulje.

Priprema:

Zalijte griz vodom i ostavite na 30 min. Za to vrijeme sitno nasjeckajte luk, povrće i zeleniš. Dodajte u griz sok limuna, sodu, so i začine koje želite. Dodajte povrće, sve promiješajte. Zagrijte plitku tavu, dodajte malo ulja.

Sipajte nekoliko kašika tijesta na tavu i kašikom ga rasporedite da ispadne debela palačinka. Na početku se može cijepati, ali pustite da se malo uhvati na dnu, pa onda lepše rasporedite kašikom. Pecite na srednjoj vatri dok ne porumene, okrenite i pecite još nekoliko minuta.

Možete ih služiti uz bilo koji sos.

(Izvor: kuharica.avaz.ba)

scroll to top