Iako obraćanje pažnje na šećer u krvi treba biti prioritet za dijabetičare, vođenje računa o tome može pomoći u izbjegavanju skoka glukoze, zauzvrat regulirajući energiju, raspoloženje, pa čak i glad.
Skokovi šećera u krvi i glukoze zamršeno su povezani s hranom koju jedete, pri čemu je vjerojatnije da će neki sastojci uzrokovati veći porast od drugih, a kasnije mogu dovesti do pada.
Srećom, postoje brojni načini na koje možete držati šećer pod kontrolom, pri čemu je prehrana dugoročno neophodna za održavanje nivoa glukoze.
Proteini
Opće je poznato da je uključivanje proteina u prehranu sjajan način da potaknete mišiće i energiju, a također su izvrsni i za održavanje nivoa šećera u krvi.
“Prehrana bogata proteinima snižava šećer nakon što jedete i dugoročno uravnotežuje vaš inzulin”, objašnjava doktorica integrativne medicine Bindiya Gandhi.
Proteini mogu biti životinjskog ili biljnog porijekla, uključujući losos, orašaste plodove, jaja, sjemenke konoplje, chia sjemenke, leća i mahunarke.
Vlakna
Vlaknasta hrana je u cjelini odlična za tijelo. Ali dodatni bonus je što također može pomoći u održavanju zdravog nivoa šećera u krvi.
“Vlakna vas drže sitima i prema brojnim studijama pomažu u ravnoteži šećera. Prehrana bogata vlaknima pomaže kod ravnoteže šećera u krvi i koncentracije lipoproteina ili kolesterola kod dijabetičara”, objašnjava Gandhi.
Ona predlaže da u prehranu uključite chia i lanene sjemenke, mahunarke, leće ili bilo koje lisnato povrće.
Piskavica
Ako volite kuhati sa začinskim biljem, piskavica je ukusna biljka koja može pomoći u ravnoteži nivoa šećera u krvi. Iako Gandhi napominje da nije idealna za dojilje jer može utjecati na količinu mlijeka, ova je biljka izvrstan i jednostavan dodatak vašoj prehrani.
“Prehrana bogata piskavicom poboljšala je test tolerancije na glukozu, smanjila glukozu u urinu i poboljšala ukupni holesterol i trigliceride”, objašnjava ona.
Cimet
Još jedan odličan začin za održavanje nivoa ovih vrijednosti u krvi je cimet.
“U dvije studije, cimet je skromno izvijestio o poboljšanju šećera u krvi kod malih uzoraka pacijenata”, dodaje Gandhi.
Iako nije standard, preporučuje se njegovo konzumiranje za zdravu prehranu i način života.
Jabučni ocat
Jabučni ocat uz obroke može pomoći u reguliranju skokova glukoze i održavanju zdravog nivoa šećera u krvi.
“Ocat se često reklamira kao pomoć u mršavljenju, kao i u ravnoteži šećera. Redovita konzumacija pomaže u poboljšanju kontrole, kao i poboljšanom oksidativnom stresu kod pacijenata s dijabetesom i visokim holesterolom”, objašnjava Gandhi.
Možda nije najatraktivniji okus na svijetu, ali s jednom do dvije kašike svaki dan, dobrobiti su neporecive.
(Izvor: Klix.ba)