Ovako pripremite Begovu čorbu, miljenicu svake trpeze

Jedno od najpoznatijih jela sa našeg područja je Begova čorba. Ona krasi svaku trpezu i neizostavno je jelo bh. kuhinje. U zimskom periodu, kada nam je neophodno da pojedemo nešto „toplo i na kašiku“, Begova čorba će biti najbolji izbor. Kombinacija pilećeg mesa i povrća spaja se u onaj prepoznatljivi ukus kojem malo ko može odoliti. Ona krijepi, snaži i liječi, podsjeća na onu domaću atmosferu, na vrijeme provedeno u krugu porodice i prijatelja.

Sastojci:

400 g “Ovako” pilećih bataka
100 g mrkve
50 g korijena peršuna
50 g korijena celera
50 g putera
50 g brašna
20 g sušene bamije
1 jaje
50 g milerama
1/2 limuna
1 lovorov list
Svježi peršun
So
Biber

Priprema:

Pileće batake stavite u lonac, dodajte cijele mrkve i čitave komade korijena peršuna i celera. Prelijte sve sa 1 litrom vode i kuhajte dok meso ne bude gotovo (oko 1 sat). Bamiju isperite pod jakim mlazom hladne vode, pa je potom natopite u toploj vodi s malo limuna. Ostavite je oko sat vremena kako bi nabubrila.

Kada je piletina skuhana, izvadite je, poskidajte meso s kostiju, a povrće isjeckajte na kockice. U drugoj šerpi rastopite puter, pa dodajte brašno i dobro ga izmiješajte pazeći da se ne stvore grudvice. Kad brašno potamni, polako ulijte supu u kojoj se kuhalo meso i povrće te nastavite miješati. Dodajte ocijeđenu bamiju, kockice povrća i komadiće mesa, te lovorov list i pustite da proključa. Smanjite vatru, pa u supu lagano umiješajte smjesu od jajeta i milerama (jako je bitno da supa ne ključa prilikom dodavanja jaja kako bi se što bolje sjedinila sa čorbom). Posolite, pobiberite, te dodajte sitno nasjeckan svježi peršun i kuhajte još 5-10 minuta.

Toplu begovu čorbu poslužite s kašikom milerama i svježim limunom sa strane.

scroll to top