Ovaj začin je jači antioksidans od jabuke i najbolji je za imunitet

Zbog ljekovitih sastojaka i esencijalnih ulja koja posjeduje, origano je izuzetno djelotvoran kod brojnih zdravstvenih tegoba.

Na pomen origana, većina pomisli na začin specifičnog mirisa bez kog su nezamislive pice i paste. Istraživanja su pokazala da ima dva do tri puta veće antioksidativno dejstvo od drugih biljaka, a od jabuke čak 42 puta, od krompira – 30, narandže – 12, borovnice četiri puta…

Primjera radi, čaj od origana reguliše brojne zdravstvene tegobe izazvane padom imuniteta i narušavanjem crijevne flore, kod bronhitisa, prehlade, upale grla. Ukus mu je, istina, čudan (jak, gorak, poslije ispijanja dugo ga osjećamo u ustima…), pa je najbolje u apoteci ili prodavnici zdrave hrane kupiti spremljen čaj u kesicama.

Ukoliko želite sami da ga napravite, u džezvu ili lonče provrele vode stavite kašičicu do dvije izmrvljenog lišća origana. Ostavite da stoji poklopljeno najmanje pet minuta. Zatim procijedite i pijte.

Ako je čaj poklopljen u većem čajniku, što duže stoji, to postaje ukusniji. Važno je da se potpuno ne ohladi, jer mu ukus tada nije baš prijatan.

(Izvor: Nezavisne novine)

scroll to top