Susam je zdrav, ali ne treba ga jesti svakodnevno, savjetuju nutricionisti.
Ukoliko imate problema sa povišenim holesterolom, preporučuje se da jedete ribu, orašaste plodove, pasulj i povrće poput patlidžana, repe, batata.
Pored toga, u ishranu možete uključiti i susam zato što sadrži fitosterole koji imaju veoma sličnu hemijsku strukturu kakvu ima i holesterol.
Sjeme susama je odličan izvor gvožđa, magnezijuma, cinka, bakra, fosfora i vlakana, a sadrži sedam puta više kalcijuma nego mlijeko.
Smatra se da se redovnim konzumiranjem susama može uticati na smanjenje vrijednosti holesterola.
Međutim, nutricionisti savjetuju da nije preporučljivo jesti ove sjemenke svakodnevno, jer njegovo sjeme sadrži supstance koje mogu uticati na zgrušavanje krvi.
Ipak, ukoliko se koristi jednom nedjeljno po jedna kašika sjemenki susama, organizam će se obogatiti antioksidansima i fitoestrogenima, a normalizovaće se i metabolizam kao i holesterol.