Otvoren novi pogon Sarajevskog kiseljaka, vrijednost 20 miliona KM

”Sarajevski kiseljak”, kompanija iz sastava “Fortenova grupe” danas je stavila u pogon proizvodnu liniju nove tvornice u Kreševu, najveću stratešku investiciju kompanije ukupne vrijednosti veće od 20 miliona KM.

Gradnjom nove tvornice, kako navode iz Sarajevskog kiseljaka, na površini od 30.000 četvornih metara, znatno je povećan proizvodni i skladišni prostor “Sarajevskog kiseljaka”, a proširenje kapaciteta i savremena tehnologija omogućit će podizanje godišnjih proizvodnih količina te daljnje jačanje tržišnih pozicija.

Ova strateška investicija je početak novoga razdoblja za “Sarajevski kiseljak” i predstavlja veliki iskorak u strateškom pozicioniranju kompanije na tržištu”, kazao je direktor Sarajevskog kiseljaka Davor Čičić.

U prošloj su godini, kako je rekao, u dosadašnjim postrojenjima proizveli više od 120 miliona litara vode i osvježavajućih bezalkoholnih pića. Tehnološki iskorak i povećanje kapaciteta u novoj tvornici omogućit će znatno bolje rezultate, rekao je Čičić napominjući kako će na taj način dodatno osnažiti lidersku poziciju u Bosni i Hercegovini, ali i osigurati polugu za značajnije širenje na nova tržišta.

U novoj tvornici trenutno radi 30 radnika, a s popunjavanjem proizvodnih kapaciteta taj broj će rasti, rekao je Čičić. Tvornica u Kreševu je prva velika proizvodna investicija u “Fortenova grupi” unatrag nekoliko godina, čijoj je implementaciji krovna kompanija grupe, zajedno s “Jamnicom”, dala značajnu podršku.

”Na simboličnom nivou ova tvornica doista predstavlja prekretnicu u našem poslovanju, jer je riječ o prvoj proizvodnoj investiciji ‘Fortenova grupe’ s kojom, vjerujem, u potpunosti iza sebe ostavljamo turbulentno razdoblje kroz koje smo prolazili”, rekao je član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško.

S novim proizvodima koji će izlaziti iz ovih pogona, tvornica predstavlja i razvojni iskorak, a upravo je to ključna strateška odrednica “Fortenova grupe”, istakao je Peruško te dodao kako je siguran da će i novi proizvodi koji će uskoro izaći iz ovih pogona jednako tako osvojiti potrošače te da je “Sarajevskom kiseljaku” dugoročno osiguran stabilan rast i razvoj. Iz ove tvornice, kako se navodi, na tržište će se uskoro plasirati negazirana prirodna mineralna voda, a planirana je i proizvodnja aromatiziranih voda i sokova.

scroll to top