Jeste li znali da, pored toga što je osvježavajuća, pa je se najčešće sjetimo tokom ljeta, dinja izuzetno ljekovita? Dinja (lat. Cucumis melo) je jedna od onih namirnica koje su zaštitni znak ljeta. Jednogodišnja zeljasta biljka, porijeklom iz Azije i Afrike je još prije više hiljada godina prenijeta i u druge krajeve svijeta.
U sebi sadrži beta-karoten, folnu kiselinu i vitamin C, kao i male doze vitamina B1, B2, B3, B4, B5, B6 i vitamina E. Od minerala u dinji se nalaze: kalcijum, magnezijum, fosfor, kalijum, natrijum, sumpor, cink, gvožđe i bakar.
Takođe, veoma povoljno djeluje na organizam kada su u pitanju alergije, suha koža, akne, anemija, astma, bolest u žuči, dijabetes, neplodnost, nesanica, gojaznost i zdravlje očiju.
Njen jedinstveni okus nailazi na podvojena mišljenja onih koji u njemu uživaju i onih kojima je previše egzotičan. ZdraviJa vam danas predstavlja razloge nakon čijeg će čitanja ova druga vrsta ljudi promijeniti mišljenje i početi uživati u okusu dinje.
Jedna porcija dinje od 150 grama sadrži:
- 53 kalorije,
- 0,3 g masti,
- 13 g ugljenih hidrata,
- 1,4 g vlakana,
- 30% dnevne količine vitamina A,
- 78% dnevne količine vitamina C.