Osigurana pomoć za mlade koji žele proizvoditi povrće u plastenicima

Humanitarna organizacija Muslim Aid Sarajevo i Općina Sanski Most potpisali su Sporazum o saradnji u okviru projekta ”Ekonomsko osnaživanje socijalno i materijalno ugroženih i mladih osoba kroz proizvodnju povrća u plastenicima”.

Potpisivanjem Sporazuma ozvaničen je nastavak saradnje ove humanitarne organizacije i općine Sanski Most na projektu u oblasti razvoja plasteničke proizvodnje, a sličan projekat realizovan je i prije nekoliko godina. Ovim projektom, čija je vrijednost oko 50.000 KM, osigurana su donatorska sredstva za dodjelu 20 plastenika od 100 kvadratnih metara sa dodatnom opremom. Finansiranje će biti po principu po 40 procenata od Humanitarne organizacije Muslim Aid i općine Sanski Most, te 20 procenata vlastitog učešća korisnika.

Projekt ima za cilj da se izabere i obuči 20 korisnika, koji bi kroz obaveznu edukaciju stekli osnovne poljoprivredne i poslovne vještine potrebne za plasteničku proizvodnju.

Općina će ovaj projekat finansirati budžetskim sredstvima iz ovogodišnjeg programa o utrošku sredstava u poljoprivredi, a kako nas je upoznala Mevlida Deumić, načelnica Služba za razvoj, poduzetništvo i resurse općine Sanski Most, koja je nositelj projekta, u martu će se raspisati Javni poziv o čemu će poljoprivrednici biti pravovremeno obaviješteni.

Iako se radi o relativno novom vidu poljoprivredne proizvodnje, plastenička proizvodnja na području naše općine posljednjih godina bilježi porast, te je sve više prihvaćena kako kod ljudi koji imaju iskustva u poljoprivredi, tako i kod onih koji se nikada nisu susreli s tim.

Upravo iz tog razloga, Općina Sanski Most zajedno sa poljoprivrednim proizvođačima, u ovoj godini planira realizirati pomenuti projekat, koji ima za dodatno pospješiti razvoj plasteničke proizvodnje na području sanske općine.

scroll to top