Osam namirnica koje pospješuju lučenje hormona sreće

Serotonin, hormon sreće, ima veoma važnu ulogu kada je u pitanju naš organizam i psihičko zdravlje. Zato vam otkrivamo namirnice koje povećavaju njegovu porizvodnju.

Kako serotonin utiče na naše raspoloženje, spavanje, apetit, društveni život, seksualnu želju, a isto tako je usko povezan sa strahovima, depresijom i ljutnjom, moramo ga imati u dovoljnim količinama!

On nas zajedno sa hormonima kao što su domapin, endorfin i oksitocin čuva od lošeg raspoloženja i misli.

A kako podići njegov nivo u organizmu?

Najbitnija je zdrava ishrana, fizička aktivnost i dovoljno D vitamina, odnosno izlaganje suncu.

Kada je u pitanju ishrana, važno je da se unose namirnice koje sadrže esencijalnu kiselinu triptofan, jer je to glavni pokretač u stvaranju serotonina.

Zato uvrstite u svoj jelovnik:

1. Žitarice: smeđu rižu, kinou, proso.

2. Meso: Piletinu, ćuretinu, govedinu i junetinu.

3. Jaja: bjelance, prije svega. Bogata su proteinima, kao i amino i esencijalnim masnim kiselinama.

4. Sjemenke i orašaste plodove: posebno važni orasi, lan, sjemenke konoplje, suncokreta, bundeve, susam, badem i lješnik. Ove namirnice je bitno unositi više zimi.

5. Ribu: svaka vrsta dolazi u obzir.

6. Ulja: suncokretovo, od koščica grožđa, laneno ulje. Omega 3 i 6 masne kiseline veoma su značajne za proizvodnju hormona sreće.

7. Povrće: kupusnjkače, ali i kropmir koji možete da pečete sa korom u rerni. Mada, i sve ostale vrste povrća doprinose povećanju količine serotonina u tijelu.

8. Voće: kivi, ananas, šljive, grejpfrut, mango, banane, avokado, paradajz.

scroll to top