Oporavlja se tržište industrijske jabuke i soka

Industrijske jabuke i njihov sok su ponovo u žiži interesovanja. Andriy Yarmak, FAO ekonomista, je detaljno opisao ovaj fenomen na svom blogu na EastFruit. Prije 5 godina proizvodnja je donosila gubitke, zbog čega je veliki broj uzgajivača odustajao od berbe, a zbog povećanja troškova energije i prerada je donosila manji prihod.

Tržište se oporavilo

U sezoni 2022./23. situacija je počela da se mijenja, a cijena soka i industrijske jabuke su počele da rastu. Nakon konferencije Prognosfruit 2023 pojavile su se nove ozbiljne pretpostavke za nastavak uzlaznog trenda.

Yarmak navodi da rast prometa može biti podstaknut od više tržišnih uslova u isto vrijeme, od kojih se neki trenutno čine trajnim.

Kaže da je neuobičajeno veliki broj učesnika Prognosfruit 2023 koji su predstavljali kompanije koje se bave proizvodnjom koncentrata soka od jabuke ili trgovinom. To je dobar pokazatelj velikog interesovanja, kao i činjenice da je prošla sezona za ovu branšu bila vrlo uspješna.

Očekuje dugoročan rast cijena

Razloga za poskupljenje industrijske i jabuke lošijeg kvaliteta je mnogo. Smanjena je ponuda u Poljskoj i Kini, a slična situacija je u Moldaviji i Ukrajini, dva druga dobavljača koncentrata u Evropskoj uniji i SAD-u.

Tržište soka se brzo povećava u zemljama sa rastućom populacijom u jugoistočnoj Aziji i Africi, ali zbog porasta urbanog stanovništva raste i širom svijeta, jer sve manje ljudi ima vrtove pogodne za uzgoj voćaka. Raste potražnje za niskoalkoholnim i bezalkoholnim pićima koja sadrže voćne sokove na bazi soka od jabuke kao najjeftinije komponente. Potražnju povećava i činjenica da će ove godine rod narandže biti smanjen. Kina je imala lošu berbu 2022. i smanjenu ponudu koncentrisanog jabučnog soka u sezoni 2022./23.

Postoji realna mogućnost daljeg rasta cijene u sezoni 2023./24, što je vrlo dobra vijest za poljoprivrednike u zemljama poput Ukrajine, Moldavije, Gruzije, Uzbekistana, Poljske i Tadžikistana, gdje se veliki udio jabuka još uvijek ne kvalifikuje za svježe tržište po kvalitetu.

Dugoročno će potražnja rasti jer je malo vjerovatno da će ekonomski i demografski rast u zemljama Afrike i Azije naglo opasti, čak i ako se problemi pojave u pojedinim zemljama ovog regiona. Cijena rada za berače neće padati, ali povećanje cijene industrijske jabuke će omogućiti njihovu isplatu. Yarmak očekuje da bi cijena sirovine mogla i dalje rasti.

(Izvor: Agroklub/Akta.ba)

scroll to top