Općina Konjic dala podsticaj poljoprivrednicima, poseban akcenat na mlade obrtnike

Nakon što je okončana procedura za realizaciju Javnog poziva za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji Općine Konjic za 2021.g., u petak je u sali Općinskog vijeća Konjic načelnik Osman Ćatić potpisao ugovore sa korisnicima koji su dobili podsticaj za animalnu i biljnu proizvodnju, investiranje u poljoprivredna gazdinstva, nabavku poljoprivredne mehanizacije i sistema za navodnjavanje, te podršku registrovanim obrtima.

”Općina Konjic nastoji pomoći svima koji žele da rade, a ovakav vid podrške kroz sufinansiranje korisnici su prepoznali kao izuzetno dobar. Akcenat je stavljen na podršku registrovanim obrtnicima u svim poljoprivrednim granama, posebno za mlade obrtnike kroz sufinansiranje poreza i doprinosa u trajanju od 12 mjeseci”, kazao je govoreći ovom prilikom u ime općinskog načelnika, pomoćnik za privredu i finansije Općine Konjic Adnan Špago.

Kadrija Alibegović iz sela Repovci koji se bavi povrtlarstvom aplicirao je za nabavku mehanizacije i sretan je što je Općina Konjic pružila mogućnost poljoprivrednicima da uz sufinansiranje nabave potrebne mašine, koje će im olakšati svakodnevne aktivnosti.

Haris Subašić, koji se bavi uzgojem paradajza, luka i jagoda na porodičnom imanju u selu Gorani i koji je aplicirao za nabavku sistema za navodnjavanje, navodi kako svaka pomoć dobro dođe.

”Kada znate da neko na ovaj način pomaže i cijeni vaš trud i rad, onda je sve jednostavnije i lakše, jer imate vjetar u leđa”, kazao je Subašić.

Irma Granulo mlada Konjičanka koja je pokrenula proizvodnju sira i mliječnih proizvoda u Bjelimićima, kroz javni poziv dobila je podršku kao mlada registrovana obrtnica, što smatra značajanim za sebe, ali i sve mlade ljude u Konjicu.

”Zahvalna sama Općini Konjic i općinskom načelniku na razumijevanju za naše potrebe. Mislim da je ovo je dobar poduhvat i veliki korak za budućnost i da samo na ovakav način možemo održati privredu, poljoprivredu i državu Bosnu i Hercegovinu uopće”, kaže Granulo.

scroll to top