Omlet od špinata sa sirom i sosom od paradajza

Sastojci: 100 g špinata, 3 jaja, 1 kašičica mješavine suhog začina, 1 kašika sjeckanog peršuna, malo bibera, 20 g maslaca, 30 g polutvrdog sira, 1 kašika sjeckanog bosiljka, 10 g rendanog parmezana.

Za sos: 1 kašika maslinovog ulja, 1 čehno bijelog luka, 200 g paradajz pelata, 1 kašičica slatke začinske paprike, malo soli, malo bibera.

Priprema:

1. Špinat očistite, operite i stavite u sito. Prelijte ga vrelom vodom, pustite da se ocijedi pa ga isijecite na manje dijelove. Jaja dobro umutite. Dodajte suhi začin, peršun, biber, sjeckani špinat i dobro promiješajte.

2. U veću tavu stavite maslac i pustite da se otopi. Dodajte razmućena jaja i pecite na laganoj vatri. Kada je donja strana omleta gotova, pažljivo ga prebacite na pleh za pečenje.

3. Omlet premažite pripremljenim sosom od paradajza, pospite rendanim polutvrdim sirom i sjeckanim bosiljkom. Pažljivo presavijte omlet, pospite rendanim parmezanom i stavite da se peče u rerni zagrijanoj na 200 stepeni 2-3 minute da se sir rastopi.

4. Za sos od paradajza na zagrijanom maslinovom ulju kratko propržite bijeli luk, dodajte isječen paradajz zajedno sa tečnošću, crvenu mljevenu papriku, so, biber i na laganoj vatri dinstajte tri-četiri minute dok tečnost ne ispari.

(Izvor: kuharica.avaz.ba)

scroll to top