Sastojci: 1,35 kg krompira, 120 g brašna, 60 g krušnih mrvica, 3 jaja, 1 čajna kašičica soli, pola čajne kašičice mljevenog muškatnog oraščića, voda.
Priprema:
1. Ogulite krompire i narežite ih na manje komade. Stavite ih kuhati u lonac s vodom. Kada voda zavrije smanjite temperaturu i kuhajte u nepokrivenom loncu oko 15 do 20 minuta dok ne omekšaju.
2. Ocijedite krompire od vode i pretvorite ih u pire.
3. U krompir dodajte i brašno, jaja, krušne mrvice, sol i muškatni oraščić.
4. Oblikujte smjesu u okruglice veličine oko pet centimetara.
5. Zagrijte vodu u loncu i pažljivo u nju dodajte jednu po jednu okruglicu. Nemojte pretrpavati lonac, radije kuhajte u više navrata.
6. Kuhajte okruglice oko sedam do devet minuta, odnosno dok se termički ne obrade do kraja. Provjerite čačkalicom. Kada gurnete čačkalicu u sredinu okruglice i izvučete je, trebala bi biti čista.
7. Kuhane okruglice poslužite kao prilog jelu po želji.
(Izvor: kuharica.avaz.ba)