Održano stručno predavanje iz područja stočarstva

U organizaciji USAID-a, programa Farma II, uz podršku Općine Posušje, u općinskoj vijećnici je održano predavanje naziva Ishrana muznih grla o čemu je govorio prof. dr. Darko Grbeša, eminentni stručnjak iz tog područja, objavljeno je na službenim stranicama te općine.

On se u prvom dijelu predavanja osvrnuo na proces proizvodnje stočne hrane-silaže, odnosno na tehnike koje imaju za cilj povećati prinos mlijeka kod muznih krava. Tako je uz teoretski dio naveo i nekoliko primjera iz evropske prakse primjenjivih na ovim područjima.

Drugi dio predavanja odnosio se na hranidbu podmlatka.

Prisutnima se obratio i Nikola Soldatić, ekspert za unapređenje poslovanja ispred projekta ”Farma II”, koji je uz iznošenje dosadašnjih aktivnosti iznio plan za sljedeći period u sklopu ovog projekta. On uključuje tehničku podršku proizvođačima iz ovog područja, unapređenje i razvoj proizvodnje, grantove za sektor mljekarstva te podršku promociji.

Do sada je predavanje na temu ishrane muznih grla održano u 24 mjesta i grada u BiH s ciljem poboljšanja proizvodnje u ovom sektoru.

scroll to top