Želite li savršeno ispeći odreske od karfiola, važno je pripremiti za termičku obradu komade iste veličine. Posebnu dubinu okusa dobit ćete ako prvo odreske ispečete u rerni prekrivenoj folijom, a potom ih zapečete na roštilju ili gril tavi.
Sastojci: 2 glavice karfiola, 60 ml povrtnog temeljca, 2 kašike rastopljenog maslaca, pola kašike šećera, prstohvat čili pahuljica, so po želji. Za maslac od limuna: 2 kašike rastopljenog maslaca, 1 kašika konzerviranog limuna, 1 kašičica bademova brašna.
Priprema:
1. Zagrijte rernu na 200 stepeni.
2. Očistite karfiol i narežite je na odreske debljine oko 5 centimetara.
3. Položite odreske na lim za pečenje.
4. Pokapajte odreske s povrtnim temeljcem i rastopljenim maslacem.
5. Začinite sa šećerom, čili pahuljicama i solju.
6. Prekrijte odreske s aluminijskom folijom.
7. Pecite u rerni dok ne omekšaju, otprilike 20 do 30 minuta.
8. Pomiješajte sve sastojke za maslac od limuna.
9. Kad odresci omekšaju premažite ih maslacem od limuna te zapecite sa svake strane par minuta na roštilju ili gril tavi.
(Izvor: Kuharica)