Od obuke do proizvodnje: Žene iz sjeverne BiH počinju obrađivati ljekovito bilje

Sweden/USAID FARMA II projekt podržao je obuka 30 žena o proizvodnji i preradi ljekovitog i aromatičnog bilja. Deset je već pokrenulo proizvodnju čajeva, tinktura, balzama, eteričnih ulja i kozmetike pod vlastitim brendovima.

“Ovo je bila sjajna inicijativa”, kaže Vesna Smiljanić, predsjednica Udruženja žena Srbac iz sjeverne Bosna i Hercegovina. Ona predstavlja jedno od tri udruženja žena čije u članice uz podršku Sweden/USAID FARMA II projekta učestvovale u obuci o uzgoju i preradi ljekovitog i aromatičnog bilja.

Obuka je trajala šest mjeseci, a njoj je sudjelovalo 30 žena iz Srbca, Banja Luke i Skelana, od kojih je deset već počelo proizvoditi čajeve, tinkture, balzame, eterična ulja i kozmetiku pod vlastitim brendovima.

“Naša obuka bila je sveobuhvatna”, nastavlja Vesna. “Naučili smo kako pripremiti i đubriti tlo, kako zasaditi i zalijevati bilje, te kako i kada ga brati.” Nakon što su završili sa uzgojem, prešli su na preradu. To je uključivalo sušenje bilja za čajeve i dobijanje eteričnih ulja iz svježeg bilja, te proizvodnju tinktura, balzama, krema, losiona, sapuna i macerata.

“Naša obuka uključivala je i sesije o poslovnom planiranju i marketingu. Nekoliko žena koje su pokazale najviše interesa i inicijative također su podržane u brendiranju svojih proizvoda. Ponosna sam što mogu reći da one već prodaju svoje proizvode”, dodaje Vesna.

Hobi se pretvara u zvanje

Skupljanje kunice i kanatriona za čajeve za Ljiljanu Nuždić, članicu Udruge žena Srbac, hobi je koji je naslijedila od svoga oca. Prije desetak godina proizvela je svoj prvi melem i tinkturu od gaveza. “Koristila sam ih za liječenje reume. Kod mene je melem dao rezultate, pa sam ga davala kao poklon i drugim ljudima koji su imali slične probleme”, kaže ona.

Ljilja se pridružila obuci kako bi svoj hobi pretvorila u nešto više. “Sakupljala sam i obrađivala nekoliko biljaka, ali moje znanje iz ovog područja je bilo ograničeno. Prisustvovao sam svim sesijama obuke i to je za mene bilo potpuno novo iskustvo.” Pored melema i tinkture od gaveza, Ljilja sada proizvodi i ulja od kantariona i ružmarina te tinkturu od šest različitih biljaka. Svi ti proizvodi jedinstveno su brendirani, a ona ih prodaje u trgovini uspostavljnoj u prostorijama udruženja i na promotivnim štandovima.

Za Canu Stojkovića, Ljiljinu kolegicu, uzgoj i prerada ljekovitog bilja porodična je tradicija. “Znala sam uzgajati bilje, ali obrada je bila nešto što smo radili amaterski”, kaže ona. “Velika razlika je u tome što sada, nakon obuke, bilje obrađujem kako struka nalaže, a naučila sam i nekoliko novih trikova.”

Cana obrađuje neven, lavandu, lovor, kadulju, nanu i puno vrsta samoniklog bilja, a od njih proizvodi kreme, macerate, losione i čajeve. Njezini proizvodi također su brendirani i sada se prodaju.

“Skupljanju i uzgoju ljekovitog bilja pristupale smo kao hobiju, bez želje i namjere da ostvarimo nekakav profit. Nakon šestomjesečne obuke koju smo prošle, posebno dijela koji se odnosi na marketing i preduzetništvo, odlučile smo da svoj hobi pretvorimo u mali biznis te da promijenimo svoje navike da poklanjamo sve što proizvedemo”, kaže Cana.

Zarađivanje za život

Planta Bella, poljoprivredna konsultantska firma iz Trebinja, dobila je bespovratna sredstva od Sweden/USAID FARMA II projekta da bi provela obuku za Ljilju, Canu i još 28 žena poput njih. Petar Ninić, jedan od trenera koje su angažovali, objašnjava da je opšti cilj obuke bio da se što više žena uključi u komercijalnu proizvodnju i preradu ljekovitog bilja i time ostvare dodatne prihode.

“Postigli smo vrlo dobar rezultat. Od 30 žena koje su učestvovale u obuci, deset ih već obrađuje bilje na komercijalnoj osnovi i počinju zarađivati na taj način. Nadamo se da će više naših polaznika obuke uskoro učiniti isto”, kaže on.

Za Udrugu žena Srbac, osnovanu prije manje od godinu dana, ovo je bila prva takva obuka. “Moramo zahvaliti Vesni što je osnovala udruženje. Da nije bilo udruženja, vjerojatno ne bismo učestvovale u obuci. To pokazuje da ako radimo zajedno možemo postići mnogo više. Zahvaljujući udruženju stvari su se počele događati u Srbcu, a zahvaljujući podršci FARMA II projekta, sada imamo novo zanimanje”, zaključuje Lilja.

(Teglica.ba/Farmabih.ba)

scroll to top