Jetra je moćan organ. Obavlja niz osnovnih zadataka, od proizvodnje proteina, holesterola i žuči do skladištenja vitamina, minerala, pa čak i ugljenih hidrata.
Takođe, razbija toksine poput alkohola, lijekova i prirodnih nusproizvoda metabolizma. Održavanje jetre u dobroj formi važno je za očuvanje zdravlja.
Ovih 5 namirnica treba da konzumirate za zdravu jetru.
1. Kafa
Kafa je jedno od najboljih pića koja možete piti za unapređenje zdravlja jetre. Studije su pokazale da ispijanje kafe štiti jetru od bolesti, čak i kod onih koji već imaju problema sa ovim organom. Na primjer, studije su više puta pokazale da ispijanje kafe pomaže u smanjenju rizika od ciroze ili trajnog oštećenja jetre kod ljudi sa hroničnom bolesti jetre.
2. Čaj
Smatra se da je čaj koristan za zdravlje, ali dokazi su pokazali da može imati posebne koristi za jetru. Jedna japanska studija otkrila je da je ispijanje 10 šoljica zelenog čaja dnevno povezano sa poboljšanjem krvnih markera zdravlja jetre. Manja studija na ljudima sa bezalkoholnom masnom bolešću jetre otkrila je da je pijenje zelenog čaja sa visokim sadržajem antioksidanata tokom 12 nedjelja poboljšalo nivo enzima jetre, a takođe može pomoći u smanjenju oksidativnog stresa i masnih naslaga u jetri.
3. Grejpfrut
Grejpfrut sadrži antioksidante koji prirodno štite jetru. Dva glavna antioksidansa koja se nalaze u grejpu su naringenin i naringin. Nekoliko studija na životinjama otkrilo je da obje štite jetru od povreda. Zaštitni efekti grejpa su poznati na dva načina – pomažući u smanjenju upale i zaštiti ćelija.
4. Grožđe
Grožđe, posebno crveno i ljubičasto grožđe, sadrži niz korisnih biljnih jedinjenja. Najpoznatiji je resveratrol, koji ima brojne zdravstvene prednosti. Mnoge studije na životinjama pokazale su da grožđe i sok od grožđa mogu koristiti jetri. Studije su otkrile da one mogu imati različite koristi, uključujući smanjenje upale, sprječavanje oštećenja i povećanje nivoa antioksidanata.
5. Maslinovo ulje
Maslinovo ulje se smatra zdravom masnoćom zbog mnogih zdravstvenih koristi, uključujući pozitivne efekte na srce i metabolizam. Međutim, on takođe ima pozitivne efekte na jetru. Jedno malo istraživanje na 11 osoba sa NAFLD -om pokazalo je da konzumiranje jedne kašikice (6,5 ml) maslinovog ulja dnevno poboljšava nivo enzima jetre i masti. Takođe je povisio nivo proteina povezan sa pozitivnim metaboličkim efektima.
(Izvor: Nezavisne novine)