Nutricionista otkriva da li ugljene hidrate i masti treba izbaciti iz ishrane

Iako pojedincima odricanje od pojedinih namirnica ne pada teško, drugima to predstavlja pravi izazov.

Određena grupa ljudi voli namirnice koje se smatraju zdravima, dok je nekima prilično teško da voće i povrće recimo, uvrste u svoj svakodnevni meni.

Godinama slušamo da su ugljeni hidrati i masti ozloglašena grupa namirnica i da bi ih trebalo u potpunosti izbaciti ili bar svesti na minimum, nutricionista Marija Đurković kaže da to nikako nije slučaj.

“Kada kažem da ne bi trebalo izbaciti iz ishrane ugljene hidrate poput hljeba, krompira, pirinča ili da tijelu ne uskraćujete meso i zdrave masti, taj apel nije bez razloga”, naglašava nutricionista za Telegraf.

Ona ističe da svaka grupa makronutrijenata odnosno proteini, ugljeni hidrati i masti, imaju svoju ulogu u našem zdravlju i u normalnom funkcionisanju tijela, pa i u mršavljenju.

“Proteini su ti koji tijelu obezbjeđuju pravilan rast i razvoj, ugljeni hidrati nam daju energiju, kako bismo mogli normalno da funkcionišemo tokom dana, a masti – prvenstveno one zdrave (nezasićene) podržavaju normalan rad ćelija našeg tijela i takođe nam obezbjeđuju energiju”,  kaže Đurković.

Ona, ipak, naglašava da iako neophodne sve tri grupe makronutrijenata, tijelu nisu potrebne u istoj količini.

“Preporuke se ne daju paušalno, jer je prema novijim naučnim studijama taj raspon mnogo veći nego što je ranije bio i precizno je moguće odrediti samo individualnim pregledom”, zaključuje ona.

scroll to top