Kako gajiti đumbir kod kuće?

Ako ne zamišljate svoj život bez đumbira, pokušajte ga gajiti na svom prozoru. Tako ćete uštediti puno novca i uvjek ćete imati svježe korijene.

Ljekovite svojstva đumbira mogu se nabrajati veoma dugo, u njih su se mnogi od vas uvjerili. Veoma je koristan za ojačanje imuniteta i prilično je efikasan u borbi sa virusnim infekcijama. Ali, u isto vrijeme, đumbir je poprilično skupo zadovoljstvo.

Da ne trošite novac na njegovu kupovinu, probajte da ga uzgojite na svom prozoru. Tako ćete uživati u uvijek svježim korijenima ovog čudesnog ploda.

Kako gajiti đumbir kod kuće?

U kućnim uslovima đumbir se osjeća veoma dobro. Bitno je da znate da period vegetacije ove biljke traje 8-10 mjeseci. Korijen đumbira se sadi u u februaru-martu.

Prije sadnje, korijen treba probuditi. Stavite ga u slabi rastvor vode i hipermangana (permanganat kalija, prodaje se u apoteci) i ostavite ga tamo nekoliko sati. Poslije toga stavite ga u najlonsku kesu, dok korijen ne dobije oči, kao krompir.

Nakon toga, podijelite korijen na nekoliko dijelova, svaki od kojih mora da ima barem jedan dobro razvijen pupoljak.

Zasadite te dijelove u plitke, ali široke saksije napunjene zemljom, humusom i pijeskom u odnosu 1:1:1/2.

Prvi izdanci treba da se pojave za 1-2 mjeseca. Kod dobrih uslova, izdanci mogu dostići visinu i do jednog metra.

Na jesen, kad izdanci odumru, izvadite korijen, očistite ga od zemlje i čuvajte na suvom mjestu. Jedan dio izvađenih korijenova, možete koristiti za hranu ili liječenje, a drugi dio sačuvati do sljedeće sezone i zasaditi na isti način.

Svjež korijen đumbira čuvajte na donjoj polici svog frižidera oko mjesec dana, a osušen (u prahu) oko 4 mjeseca.

(Agrosavjet.com)

Redakcija

Next Post

Med nema rok trajanja

ned jan 12 , 2020
Postoje namirnice koje zbog svog sastava mogu trajati dugo. Među njima se nalazi i med. Med je u osnovi šećer, a on sadrži male količine vode što otežava razvoj bakterija i mikroorganizama. Također, njegova pH kiselost iznosi između 3 i 4.5, što je dovoljno za uništavanje svega što bi se […]