Nova studija danskih naučnika pokazuje značaj kvalitetne kafe u kombinaciji sa mlijekom, jer mlijeko, zapravo, pojačava protivupalni efekat kafe.
Nauka je dokazala da nas već sam miris kafe može učiniti budnim, a sada je potvrđeno da u kafi postoje i zdravstvene prednosti.
Kafa je izvor antioksidansa koji se bore protiv upale, a ispijanje prije vježbanja ima blagotvorno djelovanje na sagorijevanje masti.
Nova studija sada sugeriše da se u kafu doda malo mlijeka, koje sadrži proteine, jer se tako može povećati zdravstvena korist koje donosi “crni napitak”.
Naučnici sa Univerziteta u Kopenhagenu ispitivali su kako antioksidansi, zvani polifenoli, stupaju u interakciju sa aminokiselinama – blokovima proteina, i otkrili da njihovo kombinovanje ima dvostruko bolji učinak u borbi protiv upale ćelija nego sami polifenoli.
Polifenoli se mogu pronaći u mnogim namirnicama, uključujući kafu i čaj, te voću, povrću, crnom vinu i pivu.
Naučne studije sugerišu da neki polifenoli mogu spriječiti i usporiti oksidaciju zdravih hemikalija i zaštititi tijelo od bolesti.
Smatra se da to djelimično čine kontrolisanjem upale, putem složenog imunološkog odgovora.
Upala pomaže u zaštiti od infekcija, ali ako se ne kontroliše ispravno, može dovesti do bolesti poput dijabetesa tipa dva, Alchajmerove i Parkinsonove bolesti- navode naučni časopisi.