Nemojte jesti hranu na kojoj ovo piše

Svakodnevno kupujemo proizvode koji su nam predstavljeni kao svježi, prirodni, pa čak i domaći. Ali samo jedan pogled na deklaraciju proizvoda, na kojoj se nalazi lista sastojaka korištenih u proizvodnji, dovoljan je da shvatimo kako je riječ o marketinškim trikovima.

Na deklaracijama tako pronalazimo nepoznate skraćenice i neobične nazive za koje ne znamo šta znače. Nutricioinsti su izdvojili neke od naziva koje bi, iako su odobreni za upotrebu u prehrambenoj industriji, trebalo izbjegavati.

MSG

Mononatrijumov glutamat (MSG) ili E621 je pojačivač ukusa koji je najzastupljeniji u industrijskim proizvodima poput instant supa i mesnih prerađevina. Iako tokom decenija upotrebe u prehrambenoj industriji nije dokazano da ima štetno dejstvo na zdravlje, postoje naznake da konzumacija hrane koja ga sadrži može uzrokovati simptome poput glavobolje i mučnine.

E951

Vještački zaslađivači su zbog toga što nemaju energetsku vrijednost, a daju intenzivan osjećaj slatkoće, danas sveprisutni na tržištu u brojnim prehrambenim proizvodima. Njihova primjena se može pozitivno odraziti kod osoba koje su na redukcijskim dijetama i kod osoba koje boluju od dijabetesa.

Ali neki vještački zaslađivači, poput aspartama (E951), zbog potencijalno štetnog dejstva na zdravlje predmet su brojnih istraživanja, ali za mnoge ne postoje naučni dokazi o štetnosti pa je njihova upotreba u prehrambenoj industriji vrlo raširena.

Transmasne kiseline

Nastaju djelimičnom hidrogenacijom biljnih ulja. Deklaracija na proizvodu na kojoj se djelimično hidrogenirana ulja nalaze na jednom od prva tri mjesta na listi sastojaka, uglavnom sadrže i veće količine transmasnih kiselina. One imaju nepovoljan uticaj na zdravlje jer povjećavaju nivo ‘lošeg’ LDL holesterola što doprinosi riziku od srčanih oboljenja.

Nitriti i nitrati

Nitriti i nitrati su konzervansi koji se koriste najviše za proizvodnju suhomesnatih proizvoda, sireva i usoljene ribe. U organizmu mogu ometati transport kiseonika u krvi, zato se preporučuje izbjegavanje proizvoda koji ih sadrže, a naročito osjetljiva grupa su djeca.

E102 i E123

Upotreba vještačkih boja poput tartrazina (E102) i amarantha (E123) je u pojedinim zemljama zabranjena zbog sumnje da uzrokuju različite zdravstvene tegobe. Prilikom izbora proizvoda, prednost uvijek treba dati prirodnim bojama kao što su ekstrakt paprike (E160c) i kurkuma (E100).

scroll to top