Nar, šipak ili mogranj jedna je od najstarijih vrsta voća poznatih čovječanstvu. Ovo hranjivo voće bogato antioksidansima oduvijek je cijenjeno kao simbol zdravlja, plodnosti i vječnog života.
Nar je odličan izvor vitamina B5, kalija, prirodnih fenola poput elagitanina i flavonoida.
Sto miligrama nara sadrži 16 posto preporučene dnevne količine vitamina C.
Nar sadrži fitohemikalije koje potiču stvaranje serotonina za bolje raspoloženje i estrogena za održavanje koštane mase. Ovo otkriće iznimno je bitno za prevenciju osteoporoze.
Klinička istraživanja pokazuju da tvari koje nalazimo samo u naru, zvane punicalagini, pogoduju zdravlju srca i krvnih žila. Smanjuju holesterol i krvni pritisak, te ubrzavaju otapanje naslaga u žilama nastalih od ateroskleroze.
Dokazano je da čaša soka od nara dnevno ima snažnije antioksidativno djelovanje od čaše crnog vina ili zelenog čaja, dok ekstrakt nara djeluje i do deset puta jače.
Za podizanje imuniteta i prevenciju zdravstvenih poremećaja stručnjaci preporučuju dnevnu konzumaciju 2,5 decilitra svježe istisnutog ili kvalitetnog kupovnog soka nara.